Υδρογονάνθρακες: Η απόφαση των ξένων θα καθορίσει το μέλλον των ερευνών
Ανακατατάξεις στα επενδυτικά σχήματα που έχουν μισθώσει στην Ελλάδα παραχωρήσεις για την έρευνα εντοπισμού πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου πυροδότησαν οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και οι αναγγελίες του Πρωθυπουργού για μέτρα που θα επιταχύνουν τα σχέδια των πετρελαϊκών εταιρειών για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.
Οι ξένοι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί που βρίσκονται και στην Ελλάδα, Total και ExxonMobil, βρίσκονται σε φάση επανεξέτασης των στρατηγικών τους σχεδίων διεθνώς για τις έρευνες και εξορύξεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Ο γαλλικός όμιλος είναι σε στάδιο λήψης αποφάσεων που θα κρίνουν εν πολλοίς και το μέλλον του στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Η Total από την εποχή της πανδημίας έχει αναθεωρήσει τον σχεδιασμό της στρέφοντας το επενδυτικό της πρόγραμμα στις ΑΠΕ και τις πράσινες μορφές ενέργειας.
Η αμερικανική Exxon Mobil βρίσκεται επίσης σε στάδιο αναθεώρησης του στρατηγικού της πλάνου, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει και άμεση αποχώρηση από τα ελληνικά κοιτάσματα.
Η επανεξέταση του σχεδιασμού, ιδίως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει να κάνει κυρίως με την τοποθέτησή της σε άλλες περιοχές με επίσης αυξημένο γεωλογικό ενδιαφέρον.
Οι Ελληνικά Πετρέλαια και Energean, φέρονται αποφασισμένες να συνεχίσουν τα ερευνητικά τους προγράμματα στις παραχωρήσεις που έχουν μισθώσει.
Τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν στην κοινοπραξία των Total Energies και Exxon Mobil στην Κρήτη και σε εκείνη με την Energean στο θαλάσσιο block 2 δίπλα στην Κέρκυρα, ενώ κατέχουν αποκλειστικά τα δικαιώματα έρευνας στις παραχωρήσεις «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός».
Η Energean έχει μόνη της τις χερσαίες περιοχές «Ιωάννινα» και «Κατάκολο».