Προς νέα μέτρα στήριξης παρά τα δημοσιονομικά ελλείμματα
Το υπουργείο προβλέπει βελτίωση, σε σχέση με τον στόχο του -7% (κατά ESA) που ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και το 1,5% του ΑΕΠ το 2021, δηλαδή περί τα 2,7 δισ. (βάσει του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές το 2021: 182,8 δισ. ευρώ).
Το γεγονός αυτό ενισχύει, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη. Εμμέσως – σε συνδυασμό με την καλή πορεία των φορολογικών εσόδων το πρώτο τρίμηνο του έτους – αυξάνονται τα περιθώρια για τις νέες παρεμβάσεις στήριξης και οι δημοσιονομικές αντοχές.
Το φιρμάνι της Eurostat, σε συνδυασμό με μια ενδεχόμενη θετική έκπληξη από τον Standard and Poor’s (S&P), – που δημοσιεύει έκθεση για την Ελλάδα την ερχόμενη Παρασκευή – μπορεί να δώσει το πολυπόθητο σήμα που αναμένει ο ΟΔΔΗΧ για να κάνει το νέο βήμα εξόδου στις αγορές και την ευκαιρία για την ενίσχυση της ρευστότητας των κρατικών ταμείων με 2-3 δισ. ευρώ μέσω μίας ομολογιακής έκδοσης.
Τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2021, όπως εξηγούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στέλνουν θετικό σήμα για την επίτευξη ρεαλιστικών στόχων. Εν ολίγοις, στρώνει τον δρόμο για τη διαπραγμάτευση μεγαλύτερων δημοσιονομικών περιθωρίων για τις νέες πολιτικές στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Οπως αναφέρουν πηγές, το μικρότερο έλλειμμα από τις προβλέψεις του 2021 δεν είναι ποσό που μεταφέρεται. Το χαμηλότερο έλλειμμα δείχνει μία μικρότερη πίεση στα δημοσιονομικά για εφέτος και αποδεικνύει πως οι στόχοι επιτυγχάνονται. Διευκρινίζουν ότι το λιγότερο έλλειμμα σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μικρότερη δημοσιονομική εξυγίανση από ό,τι θα χρειαζόμασταν. Αυτό θα πιέσει λιγότερο τα δημόσια οικονομικά.
Στο επίκεντρο μπαίνουν τώρα οι στόχοι για το έλλειμμα το 2022 και αν θα επιτευχθεί ο στόχος στο -1,4% εφέτος. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις θα φανούν στο Σύμφωνο Σταθερότητας και οι αλλαγές θα «ψηλώνουν» τον φετινό στόχο στο 2% και θα αποτυπωθούν από τον Μάιο στην κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου.