Η Μυτιληναίος, η Euroxx, οι επενδύσεις της Macquarie και ο σερίφης της Διαφάνειας

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Μυτιληναίος, η Euroxx, οι επενδύσεις της Macquarie και ο σερίφης της Διαφάνειας
4'

Η NN Hellas

Στα μέσα Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η συγχώνευσης της NN Hellas με την NN Hellas II. Υπενθυμίζεται πως η MetLife Ανώνυμη Εταιρεία Ασφαλίσεων Ζωής, μετονομάσθηκαν σε ΝΝ ΙΙ Ελληνική Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία Ζωής. Προ ημερών κατατέθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος το αίτημα για απορρόφηση της ΝΝ Hellas II από την ΝΝ Hellas και τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ασφαλίσεων της ΝΝ Hellas II προς την ΝΝ Hellas με καθολική διαδοχή. Η Τράπεζα της Ελλάδος προσδιόρισε προθεσμία υποβολής ενστάσεων από τους ενδιαφερομένους, η οποία εκπνέει στις 11 Ιουλίου 2022. Μετά από αυτή – και εάν δεν υπάρξουν θέματα- η διαδικασία θα ολοκληρωθεί κανονικά εντός του Ιουλίου.

Το πακέτο της Μυτιληναίος

Σας λέγαμε χθες πως η μετοχή της Μυτιληναίος είναι το «Talk of the Town». Και λίγες ώρες μετά ανακοινώθηκε πως η εισηγμένη προχώρησε στην πώληση 4,5 εκατ. ιδίων μετοχών, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,1493% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της. Οι μετοχές κατέληξαν σε τρεις μεγάλους ξένους θεσμικούς επενδυτές σε τιμή 17 ευρώ ανά μετοχή και το συνολικό πακέτο ανήλθε στα 76,5 εκατ. ευρώ. Εκείνος που σύμφωνα με το «σούσουρο» της χρηματιστηριακής αγοράς ξέρει κάτι παραπάνω για το «deal» φέρεται να είναι ο πρόεδρος της Euroxx, Τζουζέππε Τζιάνο. Αυτό διότι η εταιρεία του συντόνισε το πακέτο.

Ώθηση από την Macquarie

Μπορεί να είμαστε μέσα στην ενεργειακή κρίση, σε ένα περιβάλλον πολεμικών συρράξεων και σε κρίση πληθωρισμού, ωστόσο οι άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας αυγατίζουν. Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022, οι άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 1,7 δισ. ευρώ. Ειδικά το Φεβρουάριο, παρουσίασαν αύξηση κατά 1,1 δισ. ευρώ και αυτό οφείλεται κυρίως σε μια συναλλαγή. Στην ολοκλήρωση της πώλησης του 49% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ στην εταιρεία MSCIF DYNAMI BIDCO ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ, η οποία αποτελεί ελληνική θυγατρική εταιρεία του fund Spear WTE Investments Sarl (μέλους του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group). Και εάν αυτά που ακούμε αληθεύουν, οι σημαντικές επενδύσεις και οι συμμαχίες της Macquarie στην Ελλάδα το 2022 θα αυξηθούν.

Ο σερίφης της Διαφάνειας

Το δικό τους ελεγκτή αποκτούν οι ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο Κανονισμός Λειτουργίας της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου και Ερευνών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Όπως αναφέρεται σε αυτόν, η Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου και Ερευνών θα ασκεί τη λειτουργία του εσωτερικού ελέγχου για τις ανάγκες της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με αποστολή την ενίσχυση και την προστασία της αξίας της Αρχής παρέχοντας, βάσει εκτίμησης κινδύνων, αντικειμενικές υπηρεσίες διαβεβαίωσης και συμβουλευτικού έργου. Ειδικό ενδιαφέρον έχει η αναφορά στον εν λόγω Κανονισμό πως ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου και Ερευνών οφείλει να διασφαλίζει ότι το προσωπικό της θα παραμένει ανεπηρέαστο από συνθήκες που δύναται να απειλήσουν την ικανότητά της να ασκήσει τις αρμοδιότητές της αμερόληπτα. Με απλά λόγια ο εν λόγω προϊστάμενος θα είναι κανονικός «σερίφης».

Ανάσταση για το Συνεγγυητικό

Αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη λειτουργία του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει καθυστερήσει σημαντικά, καθώς ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Νικόλαος Κουλοχέρης θεώρησε σωστό να αναθεωρήσει το κείμενο της σχετικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που είχε κατατεθεί στο γραφείο του Χρήστου Σταϊκούρα ήδη από τα τέλη του 2020. Σε κάθε περίπτωση, στόχος του υπό διαμόρφωση σχεδίου νόμου είναι να επικαιροποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, ως προς τη διακυβέρνησή του, τη σύνθεση και λειτουργία του. Παράλληλα, στόχος είναι και να υπάρξει μια δίκαιη λύση στο θέμα της εξίσωσης των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων παλαιών και νέων μεριδιούχων, με τα ιδρυτικά μέλη του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου, τα οποία και το «προικοδότησαν», να λαμβάνουν μιας μορφής αποζημίωση που σε βάθος χρόνου θα τους εξισώσει με τους νέους μεριδιούχους.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή