Αιολική ενέργεια: Έρχεται νέα μεγάλη αμερικανική επένδυση στην Ελλάδα
Όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού – Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηλίας Σπυρτούνιας, σύμφωνα με δικές του πληροφορίες, σύντομα θα ανακοινωθεί μια μεγάλη επένδυση στον τομέα της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο κ. Σπυρτούνιας επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί όχι μόνον να αποτελέσει ένα ενεργειακό κόμβο στον τομέα της ενέργειας αλλά και μια δύναμη παραγωγής ενέργειας, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.
Στο «μικροσκόπιο» των επενδυτών των ΗΠΑ η ενέργεια
Στο πλαίσιο αυτό ο τομέας της ενέργειας είναι στο «μικροσκόπιο» των επενδυτών των ΗΠΑ και θα ακολουθήσουν νέες επενδύσεις, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητήριου.
Ανησυχία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Ο κ. Σπυρτούνιας μεταφέρει τις ανησυχίες, την επιφυλακτικότητα και την αβεβαιότητα που επικρατούν σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας της γεωπολιτικής κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και της ενεργειακής που προϋπήρχε, επισημαίνει όμως ότι διατηρεί την αισιοδοξία για την χώρα μας.
Τα μηνύματα από τον Τουρισμό, είναι αισιόδοξα. Οι κρατήσεις, σύμφωνα με ενημέρωση που έχει από επικοινωνία με τουριστικούς πράκτορες, είναι μεγάλες και μπορεί να ξεπερνούν και τον αριθμό ρεκόρ του 2019, ενώ δεν υπάρχουν ακυρώσεις.
Επισημαίνει ότι θετικά συμβάλει και το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό υπάρχουν εννέα απευθείας αεροπορικές συνδέσεις της χώρα μας με τις ΗΠΑ, ακόμη και με πόλεις όπως η Βοστόνη που δεν είχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που δείχνει το σημαντικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον συνεχίζεται και εάν ταυτόχρονα αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορούμε να κρατηθούμε ως χώρα, αναφέρει.
Προσοχή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ο ίδιος σημειώνει ότι πρέπει να δοθεί προσοχή από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην εποχή των νέων προκλήσεων, καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις γενικότερα έχουν περισσότερες εναλλακτικές να αντιμετωπίσουν προβλήματα που προκύπτουν όπως η αύξηση κόστους του χρήματος και του ενεργειακού κόστους.
Τονίζει ακόμη ότι παρά το γεγονός ότι οι Ελληνοαμερικανικές οικονομικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα υπάρχουν δυνατότητες και προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης του εμπορικού ισοζυγίου των δύο χωρών.
Δίνει έμφαση στη σημασία της διαρκούς στρατηγικής ενημέρωσης της προόδου που δίνεται στην χώρα μας σε επιμέρους τομείς καθώς και της παρουσίασης νέων επενδυτικών ευκαιριών που προκύπτουν.
Δεν πρέπει να παρουσιάζουμε την Ελλάδα ως μια αγορά 10 εκατομμύριων ανθρώπων αλλά ως το επίκεντρο, τον κόμβο για δραστηριοποίηση σε μια ευρύτερη περιοχή που πληθυσμιακά φθάνει ακόμη και τα 80 εκατ. ανθρώπους.
Μιλώντας για την ενέργεια, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί ενεργειακά αυτόνομα αξιοποιώντας τις εναλλακτικές πηγές ενεργείας που διαθέτει, κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει από την μια ημέρα στην άλλη.
Επισήμανε ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους οφείλεται σε μια σειρά γεωπολιτικών ζητημάτων όπως η εξάρτηση της Ευρώπης σε σημαντικό βαθμό από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, η πολιτική γρήγορης απανθρακοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο χωρίς να έχουν δημιουργηθεί ακόμη εναλλακτικές υποδομές, ενώ αναφέρθηκε και σε ζητήματα όπως η εξέταση της δυνατότητας μείωσης του φόρου κατανάλωσης.