«Τρομάζουν» τους επενδυτές του Bitcoin τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τράπεζων
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο εξετάζουν εάν θα εκδώσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα. Ενώ η οικονομική ένταξη αναφέρεται συχνά ως βασικό κίνητρο, αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι αυτόματο. Πώς ακριβώς μπορούν να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) για να διασφαλιστεί ότι άτομα μακριά από τράπεζες έχουν πρόσβαση σε βασικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες;
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, σήμερα 1,7 δισεκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι χωρίς τραπεζικό λογαριασμό. Χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες από τον επίσημο χρηματοοικονομικό τομέα, αναγκάζονται να καταφύγουν σε εναλλακτικές, συχνά με σημαντικό κόστος ή κίνδυνο. Αυτός ο οικονομικός αποκλεισμός περιχαρακώνει τη φτώχεια, περιορίζει τις ευκαιρίες και εμποδίζει τους ανθρώπους να προστατεύονται από τις κακουχίες. Καταπνίγει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.
Αν και τα CBDC δεν είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια, θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος της εργαλειοθήκης ένταξης. Οι κεντρικές τράπεζες συντονίζουν ήδη περαιτέρω βελτιώσεις στις πληρωμές λιανικής, υιοθετώντας συστήματα γρήγορων πληρωμών και τα CBDC αντιπροσωπεύουν μια φυσική επέκταση αυτής της συνέχειας. Τόσο τα συστήματα γρήγορων πληρωμών όσο και τα CBDC μπορούν να ωθήσουν τους ανταγωνιστές παρόχους να προσφέρουν νέες υπηρεσίες, χαμηλότερο κόστος και, τελικά, να διευρύνουν την πρόσβαση. Ενα επιπλέον πλεονέκτημα των CBDC είναι ότι, από τη φύση τους, θα ενσωματώσουν τα μοναδικά πλεονεκτήματα του χρήματος της κεντρικής τράπεζας – ασφάλεια, ρευστότητα και ακεραιότητα.
Οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την ενσωμάτωση της προστασίας προσωπικών δεδομένων στη δομή ενός CBDC.
Oι κεντρικές τράπεζες που εξερευνούν τα CBDC θα έχουν πολλές σχεδιαστικές επιλογές να κάνουν για να εξισορροπήσουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τη διαφάνεια και να εξασφαλίσουν τόσο την οικονομική ένταξη όσο και την οικονομική ακεραιότητα. Θα πρέπει να εξετάσουν εάν θα παραχωρήσουν άμεση πρόσβαση στους καταναλωτές ή θα χρησιμοποιήσουν ένα αμιγώς ενδιάμεσο μοντέλο που προσφέρει ψηφιακά πορτοφόλια CBDC μέσω τραπεζών ή μη τραπεζικών παρόχων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες και άλλοι εκπρόσωποι του δημόσιου τομέα έχουν καθήκον να διασφαλίζουν ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι χωρίς αποκλεισμούς, ανοιχτό, ανταγωνιστικό και ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα συμφέροντα όλων των ομάδων. Εάν σχεδιαστούν σωστά, τα CBDC υπόσχονται να βοηθήσουν στην υποστήριξη ενός ψηφιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος που λειτουργεί για όλους.