«Στήριξη» από την Standard and Poor’s αναζητεί η κυβέρνηση για να βγει στις αγορές

Ένα θετικό σήμα περιμένει σήμερα η κυβέρνηση για να κάνει το νέο βήμα μιας εξόδου στις αγορές. Αυτό ίσως δοθεί από τον οίκο Standard and Poor’s (S&P) εφόσον βελτιώσει την ελληνική αξιολόγηση. 
«Ώθηση» από την Standard and Poor’s αναζητεί η κυβέρνηση για να βγει στις αγορές
AP

Το καλύτερο έλλειμμα του 2021 που ανακοινώθηκε χθες ενισχύει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη της χώρας από τις αγορές και τις Βρυξέλλες. Τα στοιχεία της Eurostat, σε συνδυασμό με μια ενδεχόμενη θετική έκπληξη από την Standard and Poor’s σήμερα, μπορεί να δώσει το σήμα στον ΟΔΔΗΧ για να κάνει το νέο βήμα της εξόδου στις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αναμένει με αγωνία τις ετυμηγορίες των οίκων με στόχο την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Η Ελλάδα έχει παγώσει το δανειακό της πρόγραμμα λόγω των υψηλών αποδόσεων στα ομόλογα όλης της ευρωζώνης. Αναλυτές βλέπουν πως η χώρα μετά το Πάσχα ετοιμάζεται να δώσει το «παρών» με την έκδοση ενός πενταετούς ή επταετούς ομολόγου και έτσι να ενισχύσει τη ρευστότητα των κρατικών ταμείων με 2-3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα προστεθεί στο υψηλό μαξιλάρι των 40 δισ. ευρώ που υπάρχει ως ένα δίχτυ ασφαλείας έναντι των κρίσεων.

Αν και η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό ταμειακό μαξιλάρι (με βασική πηγή τον φθηνό περσινό δανεισμό) 40 δισ. ευρώ, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει μπει σε νέες περιπέτειες. Οι ανάγκες για στήριξη των νοικοκυρών και των επιχειρήσεων αυξάνονται λόγω του ενεργειακού κόστους και έτσι η κυβέρνηση αναζητεί ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Πάντως, από το οικονομικό επιτελείο στέλνεται σήμα ασφάλειας ακόμα και αν στο υποθετικό (και όχι στο βασικό σενάριο) η χώρα δεν βγει καθόλου στις αγορές έως το τέλος του έτους. Σημειώνεται ότι προ πολέμου η Ελλάδα είχε σχεδιάσει να εκδώσει τίτλους αξίας 12 δισ. ευρώ το 2022, ενώ πέρυσι η χώρα άντλησε 15,5 δισ. ευρώ.

Οι κινήσεις του ΟΔΔΗΧ είναι προσεκτικές αφού το ελληνικό κόστος δανεισμού είχε αρχίσει να αυξάνεται από τον Οκτώβριο του 2021. Τότε, ο δεκαετής τίτλος είχε ανέλθει στο 1,338%, από το επίπεδο του 0,847 τον Σεπτέμβριο του 2021. Επειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η απόδοση έχει μείνει «κολλημένη» πάνω από το 2,5% και πλέον αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης κοντά στο 3% (2,94% χθες).