Μέτρα στήριξης: Έρχεται νέο επίδομα ακρίβειας – Πώς και πότε καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής
Την ώρα που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι ανήμπορη να πληρώσει τους υπέρογκους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ετοιμάζονται να παρέμβουν, βάζοντας τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Ο πρωθυπουργός έχει στα συρτάρια του το εθνικό σχέδιο μείωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο θα μπει σε πλήρη εφαρμογή τις επόμενες ημέρες. Τι προβλέπει, ωστόσο, το εν λόγω σχέδιο; Θα οδηγηθούμε σε τιμές λιανικής ρεύματος του 2021 (προ κρίσης).
Τα τέσσερα σενάρια που θα φέρουν τη μείωση στους λογαριασμούς
Ποια είναι όμως τα τέσσερα σενάρια που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο;
1. Επιβολή ανώτατης οριζόντιας τιμής εκκαθάρισης των πληρωμών των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που παράγουν και πουλάνε μέσα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.
2. Εφαρμογή διαφορετικού πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, δηλαδή ξεχωριστό ανώτατο ποσό πληρωμής για τις μονάδες ΑΠΕ, φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σταθμών.
3. Συνδυασμός πλαφόν με επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.
4. Ιδιαίτερα σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος.
Σε κάθε περίπτωση, όποιο από τα παραπάνω σενάρια προκριθεί θα φέρει άμεση μείωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και στην κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία είναι αυτή που φέρνει και αυτές τις υπέρογκες τιμές που αντικρίζουν οι καταναλωτές.
Έρχεται δεύτερη επιταγή ακρίβειας
Την ίδια ώρα, σε δεύτερη επιταγή ακρίβειας προσανατολίζεται η κυβέρνηση για τη στήριξη των πιο οικονομικά αδύναμων πολιτών. Στο Μαξίμου θεωρούν πως ήταν ένα αποτελεσματικό μέτρο, καθώς δίνει απευθείας χρήματα στους δικαιούχους, προσφέροντας ουσιαστικά αποτελέσματα. Έτσι έχει πέσει στο τραπέζι μια παρόμοια δράση, στην οποία η κυβέρνηση προσανατολίζεται να βάλει σε εφαρμογή τέλος Ιουνίου.
Μολονότι η τελική φόρμουλα του είδους της στήριξης αυτής δεν έχει «κλειδώσει», το σίγουρο είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα είναι προσαρμοσμένα στις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού.
Υπενθυμίζεται ότι η επιταγή ακρίβειας ύψους 200 ευρώ δόθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα σε περίπου 1,7 εκατ. δικαιούχους, χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους επιδομάτων, ΑμεΑ κ.α.