Οι «κλειδοκράτορες» της Cepal, η Βαρβαρέσος και τα λεφτά στα λεφτά

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι «κλειδοκράτορες» της Cepal

Με απόφαση που έλαβε προ ημερών το Διοικητικό Συμβούλιο της Cepal Hellas τροποποιήθηκαν οι εξουσιοδοτήσεις καθηκόντων και αρμοδιοτήτων προς τα μέλη του ΔΣ και τους υπαλλήλους της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Από την εν λόγω απόφαση προκύπτει πως οι «κλειδοκράτορες» της Cepal είναι οι Αρτέμης Θεοδωρίδης και Θεόδωρος Αθανασόπουλος, ήτοι χωρίς την υπογραφή τους δεν κουνιέται φύλλο. Τόσο ως προς την γενική εκπροσώπηση της εταιρείας, όσο και ως προς ενέργειες που σχετίζονται με συμβάσεις διαχείρισης, συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών, συμβάσεις χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, συμβάσεις εμπιστευτικότητας και συστατικές επιστολές, πωλήσεις και μεταβιβάσεις απαιτήσεων υπό διαχείριση, τραπεζικές συναλλαγές, εκπροσώπηση ενώπιον δικαστηρίων και σχετικών αρχών, ποινικές διαφορές δαπάνες προσωπικού, αλλά και την παροχή εξουσιοδοτήσεων σε υπαλλήλους της εταιρείας. Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και για φιλανθρωπικές και κοινωφελείς δαπάνες απαιτείται η υπογραφή είτε του Αρτέμη Θεοδωρίδη, είτε του Θεόδωρου Αθανασόπουλου, διαφορετικά δεν προχωρά τίποτα. Κανονικοί κλειδοκράτορες λοιπόν.

Με το κράτος στο τιμόνι

H χθεσινή αναβάθμιση της αξιολόγησης της ΔΕΗ από την Standard & Poor's σε «ΒΒ-» από «Β+» με σταθερές προοπτικές συνοδεύθηκε από συγκεκριμένα μηνύματα που δεν πέρασαν απαρατήρητα. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, μέσα στο επόμενο 12μηνο η εν λόγω αξιολόγηση θα μπορούσε να αναθεωρηθεί επί τα χείρω εάν υπάρξει αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους καταναλωτές, καθυστέρηση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ, αλλά και πώληση του 34,1% των μετοχών του Δημοσίου. Ειδικά, αυτή η τελευταία αναφορά είναι αξιοπρόσεκτη, καθώς δείχνει πως ο οίκος θεωρεί την συμμετοχή του Κράτους στη ΔΕΗ ως παράγοντα σταθερότητάς και όχι το αντίθετο. Σε σχέση με το τί θα οδηγούσε σε αναβάθμιση της αξιολόγησής της επιχείρησης, η Standard & Poor's συσχετίζει αυτή την προοπτική με την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου μετασχηματισμού της ΔΕΗ και τη βελτίωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων. Οπότε το ξεκάθαρο μήνυμα του οίκου είναι «μετασχηματισμός με το κράτος στο τιμόνι».

Η Νηματουργεία Βαρβαρέσος

Η 1η Ιουνίου 2022 είναι η ημερομηνία ορόσημο για τη διαδικασία εξυγίανσης της εισηγμένης Βαρβαρέσος Ευρωπαϊκά Νηματουργεία. Βλέπετε τότε θα συζητηθεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βέροιας η αίτηση για τη λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας της εισηγμένης. Για να χορηγηθεί η προστασία θα πρέπει να προσκομισθεί έγγραφη δήλωση πιστωτών που θα εκπροσωπούν ποσοστό τουλάχιστον 20% του συνόλου των απαιτήσεων κατά του οφειλέτη. Η αιτούμενη προληπτική προστασία της εταιρείας θα διασφαλίσει την περιουσιακή της ενότητα έναντι επιθετικών ενεργειών πιστωτών της και θα διασφαλίσει την ισορροπία στις ταμειακές ροές της, ώστε να εξακολουθήσει τη λειτουργία της και τη συνέχιση της παραγωγής. Επίσης, θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της εταιρείας και τις πληρωμές της προς το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τους εργαζόμενους της .

Η Mevaco

Μπορεί η Mevaco Μεταλλουργική να κατέγραψε εντυπωσιακά αποτελέσματα το 2021, λόγω της αύξησης της ζήτησης για την κατασκευή μεταλλικών βάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων, ωστόσο οι δανειακές της υποχρεώσεις εξακολουθούν να την επιβαρύνουν. Ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης εταιρείας ανήλθε σε 25,5 εκατ. ευρώ το 2021, έναντι 8,8 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 1,9 εκατ. ευρώ, από 541 χιλ. ευρώ το 2020. Παρόλα αυτά, η εν λόγω κερδοφορία δεν στάθηκε ικανή ώστε να αποφευχθεί προ εβδομάδων η εγγραφή προσημείωσης υποθήκης επί ακινήτων της εταιρείας. Με την αριθμό 620Σ/14.02.2022 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων), ενεγράφη υπέρ της Εθνικής Τράπεζας προσημείωση υποθήκης ποσού 2,5 εκατ. ευρώ, που αφορά σε ακίνητα που βρίσκονται στον Ασπρόπυργο, προς εξασφάλιση απαιτήσεων που απορρέουν από σύμβαση παροχής πίστωσης με ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό που συνομολογήθηκε το 2013 και επεκτάθηκε το 2014 και το 2021 μέχρι του ποσού των 6,7 εκατ. ευρώ.

Τα λεφτά στα λεφτά

Φίλος της στήλης με ειδική γνώση επί της καθημερινότητας των Σπετσών μας ενημέρωσε πως τις ημέρες των εορτών, κάποιος στο νησί του Αργοσαρωνικού έκανε την τύχη του. Βλέπετε στο τοπικό κατάστημα του ΟΠΑΠ παίχτηκε ένα δελτίο του ΛΟΤΤΟ που κέρδισε 50.000 ευρώ. Μέχρι και σήμερα δεν είχε γίνει γνωστή η ταυτότητα του τυχερού. Και καθώς η κοινωνία των Σπετσών είναι μικρή και όλα μαθαίνονται, τεκμαίρεται πως το δελτίο των 50.000 ευρώ παίχθηκε από επισκέπτη. Καθώς το νησί είναι παραδοσιακά πόλος έλξης των jetsetters δεν αποκλείεται «τα λεφτά να πήγαν στα λεφτά».