Μέτρα στήριξης: 7,5 εκατομμύρια οι καταναλωτές που θα δουν τιμές ρεύματος στα προ κρίσης επίπεδα
Η παρέμβαση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια αποτελεί την προτεραιότητα της κυβέρνησης με τις ανακοινώσεις να αναμένονται σύντομα όπως εξήγησε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Η παρέμβαση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι οριζόντια και χωρίς κριτήρια κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι από την δραστική μείωση των τιμολογίων που σχεδιάζεται να ισχύσει από την 1η Ιουνίου αναμένεται να ωφεληθούν 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές.
Όπως σημειώνουν τα ΝΕΑ, στη συνάντηση που είχαν χθες, Τρίτη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Σκρέκας αποφασίστηκαν οι τελευταίες «πινελιές» του σχεδίου που θα φέρει την κιλοβατώρα από τα επίπεδα των 0,33-0,35 ευρώ (χωρίς την επιδότηση) και τα 0,21-0,27 ευρώ (με την επιδότηση) στα περίπου 0,15-0,16 ευρώ, στις τιμές, δηλαδή, που ίσχυαν το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και το πρώτο εξάμηνο του 2021 προ της ενεργειακής κρίσης.
Πηγές αναφέρουν ότι η παρέμβαση θα γίνει τόσο στην χονδρεμπορική (χρηματιστήριο ενέργειας) με πλαφόν ανώτατης τιμής πληρωμής των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στη λιανική με συνέχιση των απευθείας επιδοτήσεων αλλά σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Το πλαφόν στην χονδρεμπορική εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα και θα αποζημιώνεται από εθνικούς πόρους ενώ στη λιανική η διαφορά φαίνεται ότι θα είναι πως το ανώτατο όριο κατανάλωσης για τα νοικοκυριά θα είναι πάνω από τις 300 κιλοβατώρες που ισχύει σήμερα χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι θα επιδοτείται το συνολικό ύψος της κατανάλωσης.
Αν οι τιμές ενέργειας συνεχίσουν να ανεβαίνουν τότε η παρέμβαση της κυβέρνησης θα συνεχιστεί και το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Για το νέο πακέτο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων η κυβέρνηση έχει βάλει ήδη στην άκρη 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό. Στον κρατικό κουμπαρά έρχονται να προστεθούν κεφάλαια της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ανοίγοντας έτσι την ομπρέλα προστασίας στα 2,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
Για την κεντρική παρέμβαση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού πολλά θα εξαρτηθούν και από το εάν η Ευρώπη θα κάνει τελικά ένα συντονισμένο βήμα αντιμετώπισης του πανευρωπαϊκού προβλήματος που έστειλε τον Απρίλιο τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 7,5% και στην Ελλάδα στο 9,4%.
Διαβάστε επίσης:
Μέτρα στήριξης ύψους 5 δισ. έως το καλοκαίρι του 2023 στα σχέδια της κυβέρνησης