Μέτρα στήριξης: Με διπλή «φόρμουλα» η μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στα επίπεδα του 2020

Οι τελευταίες λεπτομέρειες για το πακέτο των μέτρων στήριξης προκειμένου να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
Οι τελευταίες λεπτομέρειες για το πακέτο των μέτρων στήριξης προκειμένου να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος
INTIME

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την καίρια παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και άρα ελάφρυνση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η παρέμβαση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι διπλή, οριζόντια και «για όλους χωρίς εξαιρέσεις» όπως δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με στόχο τελικά να ωφεληθούν περί τα 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει «πλαφόν» στη χονδρεμπορική αγορά και συγκεκριμένα θα ορίσει ανώτατη τιμή πληρωμής των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για τις ποσότητες που πωλούν στους παρόχους. Αυτή λέγεται ότι θα είναι στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και θα καλύπτει μέρος του κόστους ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για την παραγωγή ρεύματος (μονάδες φυσικού αερίου, λιγνιτικά εργοστάσια, υδροηλεκτρικοί σταθμοί, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα). Το επιπλέον κόστος των ηλεκτροπαραγωγών θα αποζημιώνεται από εθνικούς πόρους.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης και συμπληρωματική παρέμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει και η συνέχιση των απευθείας επιδοτήσεων αλλά σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Με τον τρόπο αυτόν θα διατηρηθεί η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή των 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις μηνιαίες καταναλώσεις κάτω των 300 κιλοβατώρων, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις τρέχουσες κρατικές επιδοτήσεις.

Oι τελευταίες «πινελιές» του σχεδίου των μέτρων στήριξης φαίνεται ότι μπήκαν στη συνάντηση που είχαν χθες, Τρίτη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Σκρέκας όπου αποφασίστηκαν οι παρεμβάσεις ώστε η κιλοβατώρα από τα επίπεδα των 0,33-0,35 ευρώ (χωρίς την επιδότηση) και τα 0,21-0,27 ευρώ (με την επιδότηση) να φτάσει στα περίπου 0,15-0,16 ευρώ, στις τιμές, δηλαδή, που ίσχυαν το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και το πρώτο εξάμηνο του 2021 προ της ενεργειακής κρίσης.

Όσον αφορά την παρέμβαση στη λιανική η διαφορά φαίνεται ότι θα είναι πως το ανώτατο όριο κατανάλωσης για τα νοικοκυριά θα είναι πάνω από τις 300 κιλοβατώρες που ισχύει σήμερα χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι θα επιδοτείται το συνολικό ύψος της κατανάλωσης.

Όπως έχει γράψει, πάντως, το Newsbomb.gr αν οι τιμές ενέργειας συνεχίσουν να ανεβαίνουν τότε η παρέμβαση της κυβέρνησης θα συνεχιστεί και το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Το δεύτερο πακέτο, τελεί ακόμα υπό επεξεργασία ενώ για την κεντρική παρέμβαση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού πολλά θα εξαρτηθούν και από το εάν η Ευρώπη θα κάνει τελικά ένα συντονισμένο βήμα αντιμετώπισης του πανευρωπαϊκού προβλήματος που έστειλε τον Απρίλιο τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 7,5% και στην Ελλάδα στο 9,4%.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, πιθανότατα ως το σαββατοκύριακο και το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, διαφορετικά πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τις ΗΠΑ.

Στα 5 δισ. ευρώ το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης

Κλειδί για τις αποφάσεις αποτελεί ο δημοσιονομικός χώρος που υπάρχει από την μείωση του ελλείμματος του 2021 κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, από την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων καθώς και από το υπόλοιπο 1,4 δι του συμπληρωματικού προϋπολογισμού και 1,5 δισ. από την έκδοση του ομολόγου. Το πακέτο στήριξης αναμένεται να φτάσει τα 5 δισ.

Σύμφωνα με πληροφορίες έρχεται και νέα δέσμη μέτρων που σκοπό θα έχει να μπει «φρένο» στις ανατιμήσεις αλλά και φορολογικές παρεμβάσεις.

Αναφορικά με το ΦΠΑ θα παραταθεί έως το τέλος του 2022 ο μειωμένος συντελεστής σε Εστίαση, Τουρισμό, Μεταφορές. Επίσης στο τραπέζι βρίσκεται η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε βασικά προϊόντα (ψωμί, γάλα, κρέας, μακαρόνια).

Παράλληλα είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και νέα «επιταγή ακρίβειας» 200 ευρώ το καλοκαίρι για τη στήριξη των πιο οικονομικά αδύναμων πολιτών. Η τελευταία θεωρείται ένα εξαιρετικά στοχευμένο και αποτελεσματικό μέτρο, καθώς δίνει απευθείας χρήματα στους δικαιούχους. Για αυτό και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει παρέμβαση ακόμη και προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι το κύμα ακρίβειας θα συνεχισθεί με την ίδια ένταση.

Διαβάστε επίσης:

Μέτρα στήριξης: 7,5 εκατομμύρια οι καταναλωτές που θα δουν τιμές ρεύματος στα προ κρίσης επίπεδα

Μέτρα στήριξης ύψους 5 δισ. έως το καλοκαίρι του 2023 στα σχέδια της κυβέρνησης