Η Μαρινόπουλος και οι ορκωτοί, η Reds και η Κυβερνητική Επιτροπή Δεξιοτήτων
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Καμία κύρωση
Φίλος της στήλης ο οποίος διάβασε το προχθεσινό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr για την Μαρινόπουλος Ανώνυμη Εταιρεία Γενικού Εμπορίου μας διαφώτισε σχετικά με τα φορολογικά πιστοποιητικά που είχαν δώσει οι ορκωτοί ελεγκτές. Βλέπετε, για τις χρήσεις 2011, 2012, 2013 και 2014 η Μαρινόπουλος έλαβε καθαρό φορολογικό πιστοποιητικό από τους ορκωτούς, αν και εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως η εταιρεία όφειλε τεράστια ποσά φόρων στο Δημόσιο. Μπορεί να αναζητηθεί ευθύνη των ορκωτών; Όχι είναι η απάντηση. Διότι ο νόμος προβλέπει πενταετή παραγραφή. Έτσι, ακόμη και εάν η ΑΑΔΕ έχει βεβαιώσει τους φόρους που δεν απέδωσε η Μαρινόπουλος, η φορολογική διοίκηση δεν μπορεί να αναζητήσει ευθύνες των ορκωτών διότι αυτές παραγράφηκαν το 2019. Αν η εφορία είχε βεβαιώσει νωρίτερα τα τεράστια ποσά ΦΠΑ , ΦΜΥ και φόρου εισοδήματος που φέρεται πως δεν είχαν αποδοθεί, τότε η ΑΑΔΕ θα μπορούσε να ζητήσει από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων να επιβάλει κυρώσεις στους ορκωτούς. Πλέον δεν μπορεί να τους επιβληθεί καμία απολύτως κύρωση.
Επιτροπή Δεξιοτήτων
Μπορεί να πέρασε κάτω από το «ραντάρ», αλλά πλέον η χώρα διαθέτει και Κυβερνητική Επιτροπή Δεξιοτήτων. Η εν λόγω επιτροπή θα είναι αρμόδια για τον συντονισμό των υπουργείων, των οργάνων και των φορέων που ασκούν πολιτική σε ζητήματα δεξιοτήτων στον τομέα της αρχικής και συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και διά βίου μάθησης, και ιδίως στη διαχείριση των σχετικών χρηματοδοτούμενων ή συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Η Κυβερνητική Επιτροπή Δεξιοτήτων αποτελείται από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ως Πρόεδρο, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον υπουργό Εσωτερικών, τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για την επιχειρησιακή υποστήριξη του Πρωθυπουργού, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού, τον Πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Μέλλει να καταδειχθεί πόσο χρήσιμη και αποτελεσματική θα είναι η νέα αυτή επιτροπή.
Ο δανεισμός της Reds
Προνοητικότητα προκειμένου να περιορίσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της έχει επιδείξει η Διοίκηση της Reds, εν όψει της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, πιθανότατα τον Ιούλιο. Ο υφιστάμενος δανεισμός της Reds αγγίζει τα 34 εκατ. ευρώ και όλα τα δάνεια είναι κυμαινόμενου επιτοκίου. Αυτό σημαίνει πως ο Όμιλος είναι εκτεθειμένος στις διακυμάνσεις των επιτοκίων που επικρατούν στην αγορά και τα οποία επηρεάζουν τη χρηματοοικονομική του θέση και τις ταμειακές του ροές. Έτσι, προεξοφλώντας την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, η Διοίκηση της εισηγμένης βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με την Εθνική Τράπεζα για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της με μικρότερο κόστος και βελτιωμένους όρους με στόχο την ενίσχυση των χρηματοροών της.
Πακτώνοντας χρήματα
Έκθεση που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο καταδεικνύει πως τα εθνικά τέλη για την κατάθεση αίτησης και την ανανέωση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα είναι από τα πλέον φθηνά στην ΕΕ. Είναι ενδεικτικό πως το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) χρεώνει 850 ευρώ για το τέλος κατάθεσης αίτησης, όταν στην Ελλάδα το σχετικό ποσό που χρεώνει ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) είναι 100 ευρώ. Πόσο χρεώνει η Γαλλία; 190 ευρώ. Σχεδόν διπλάσια. Η ανανέωση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας κοστίζει στην Ελλάδα 90 ευρώ, όταν στην Γαλλία κοστίζει 290 ευρώ και στο EUIPO 850 ευρώ. Αλλά παρά τα φθηνά τέλη της Ελλάδος, οι καταθέτες πηγαίνουν στον EUIPO, καθώς το ευρωπαϊκό δίπλωμα δίνει ευρύτερη αναγνώριση. Τί διαπίστωσαν οι Ευρωπαίοι ελεγκτές για τις αποκλίσεις αυτές; Ότι, «αν και έχουν καθοριστεί κριτήρια για τον προσδιορισμό των τελών, δεν υπάρχει σαφής μεθοδολογία για τον καθορισμό της διάρθρωσης και του ύψους των τελών της ΕΕ, με αποτέλεσμα το επίπεδό τους να οδηγεί στη συσσώρευση πλεονασμάτων» για τον EUIPO και πως «η συσσώρευση σημαντικών πλεονασμάτων αντίκειται στην αρχή της επάρκειας με σκοπό την επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, όπως ορίζεται στον κανονισμό». Με απλά λόγια το EUIPO «πακτώνει χρήματα» και χώρες με φθηνές υπηρεσίες όπως η Ελλάδα ουσιαστικά χάνουν καταθέτες. Το ζήτημα είναι να υπάρχει επαρκής αποζημίωση για τα κράτη μέλη, κάτι για το οποίο το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο δεν μάσησε τα λόγια του.