Η διείσδυση της Motοr Oil στις ΑΠΕ, τα πρόστιμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τα Cybercrimes

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Πρωτοφανής ανάπτυξη

Μέσα στην πρώτη πεντάδα της ελληνικής αγοράς, ως προς το μέγεθος του χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναμένεται να βρεθεί ο όμιλος της Motοr Oil, μετά την απόκτηση του 75% της ΕΛΤΕΧ – Άνεμος από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η συμφωνία της Motοr Oil με την ολλανδική Reggerborgh προβλέπει πως το «πράσινο» asset θα αποσχισθεί από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ και θα εισφερθεί σε εταιρεία, που θα ενοποιείται στον Όμιλο Βαρδινογιάννη. Έτσι, το εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Motοr Oil θα αυξηθεί αυτόματα κατά 180%, από τα 280 MW στα 773 MW και το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ θα εκτιναχθεί κατά 250%, από τα 650 MW στα 2.266 MW. Αξίζει να σημειωθεί πως η ταχύτητα με την οποία έχει αυξηθεί το χαρτοφυλάκιο της Motοr Oil στις ΑΠΕ, από το 2019 έως σήμερα, δεν έχει προηγούμενο και το κυριότερο είναι πως η ανάπτυξη αυτή έγινε σε μια περίοδο που το κόστος χρήματος ήταν εξαιρετικά χαμηλό.

Ελλείμματα και πρόστιμα

Τα τελευταία δύο χρόνια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εμφανίσει μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό της, καθώς οι δαπάνες της ξεπέρασαν κατά πολύ τα έσοδα της. Έτσι, από πλεόνασμα 302.220 ευρώ το 2019, πέρασε σε έλλειμμα 1,2 εκατ. ευρώ το 2020 και σε έλλειμμα 1,2 εκατ. ευρώ το 2021. Και διαφαίνεται πως και το 2022 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα καταγράψει έλλειμμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Η κατάσταση ωστόσο δεν θα είχε έτσι εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εισέπραττε μέρος των προστίμων που επιβάλει. Ενδεικτικά το 2021 η εποπτική αρχή επέβαλε συνολικά 134 πρόστιμα ύψους 28,4 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, 30 πρόστιμα ύψους 391.000 ευρώ επιβλήθηκαν σε τράπεζες και χρηματιστηριακές, τα 14 πρόστιμα ύψους 176.000 ευρώ σε εισηγμένες εταιρείες, 4 πρόστιμα ύψους 249.000 ευρώ σε νομικά πρόσωπα και πρόστιμα ύψους 27,6 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν σε 86 φυσικά πρόσωπα. Να σημειωθεί πως το άρθρο 105 του νόμου 4514/2018 προβλέπει πως τα επιβαλλόμενα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρόστιμα αποτελούν δημόσια έσοδα και περιέρχονται στο Δημόσιο. Η σχετική δε διαδικασία έχει ήδη αναθεωρηθεί από το 2019 για να γίνει πιο αποτελεσματική η είσπραξη. Προβλέπει αφενός το πως βεβαιώνονται βήμα βήμα τα πρόστιμα από την ΑΑΔΕ, αφετέρου το πως μπορούν να μειωθούν κατά 20%, εφόσον ο υπόχρεος αποδεχθεί την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εντός δύο μηνών από τη γνωστοποίηση της ταμειακής βεβαίωσης. Ωστόσο, παρά τις ξεκάθαρες διαδικασίες, η ΑΑΔΕ δεν παράγει στατιστικά στοιχεία που να δείχνουν το πόσα από τα πρόστιμα που επιβάλει ετησίως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν εισπράττονται.

Ενημέρωση για το ξέπλυμα

Και για να μην αλλάξουμε θέμα, σας ενημερώνουμε πως είναι υπόθεση ολίγων μηνών προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξειδικευμένη μηχανογραφική εφαρμογή που θα επιτρέπει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για ευρήματα των χρηματιστηριακών εταιρειών που αφορούν στην πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Οι χρηματιστηριακές εταιρείες υποβάλουν μέχρι και σήμερα ειδική έκθεση των υπεύθυνων συμμόρφωσης τους που αφορά στην πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος. Για την αξιολόγηση των ετήσιων αυτών εκθέσεων έχει υιοθετηθεί ο έλεγχος βάσει ρίσκου, σύμφωνα με τη μεθοδολογία αποτίμησης κινδύνου που θέσπισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ωστόσο, μετά την εν εξελίξει παραμετροποίηση της προαναφερόμενης μηχανογραφικής εφαρμογής οι χρηματιστηριακές θα εισάγουν οι ίδιες τα απαραίτητα δεδομένα στην πλατφόρμα της Κεφαλαιαγοράς και δεν θα στέλνουν εκθέσεις. Αυτό θα επιταχύνει τις διασταυρώσεις και θα βελτιώσει σημαντικά την αποτίμηση κινδύνου και τους ελέγχους.

Καταγγελίες για τα Cybercrimes

Τη δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής καταγγελίας για εγκλήματα που λαμβάνουν χώρα στο κυβερνοχώρο θα παρέχει σύντομα η Ελληνική Αστυνομία. Απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προβλέπει πως «η καταγγελία για εγκλήματα κυβερνοχώρου, όπως αυτά ορίζονται από τον Ποινικό Κώδικα και σε άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους, δύναται να υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ)». Για την υποβολή της καταγγελίας ηλεκτρονικά προς την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας θα απαιτείται η προηγούμενη αυθεντικοποίηση του καταγγέλλοντος φυσικού προσώπου. Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας της καταγγελίας, θα αποστέλλεται στην ηλεκτρονική θυρίδα του καταγγέλλοντος μήνυμα για την πορεία διεκπεραίωσής της και τις περαιτέρω διενεργούμενες ενέργειες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας. Καταλαβαίνουμε πως η σχετική ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή θα έχει εξαιρετικά μεγάλη επισκεψιμότητα από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της.