Τρενάκι του τρόμου οι αγορές – To πιθανό σοκ τύπου Lehman Brothers και οι συνέπειες

Οι διεθνείς οίκοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για συνέχιση των αναταράξεων στις αγορές λόγω των ανησυχιών για τον αυξανόμενο πληθωρισμό και των επιπτώσεων που θα έχει στην οικονομική ανάπτυξη
Τρενάκι του τρόμου οι αγορές
Τρενάκι του τρόμου οι αγορές
3'

Μπορεί οι συνέπειες στα χρηματιστήρια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη συνεπακόλουθη έκρηξη του πληθωρισμού να συγκριθούν με αυτές που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008; Ολο και περισσότεροι αναλυτές μιλούν πλέον για ένα σοκ ανάλογο ή και μεγαλύτερο από εκείνο που βίωσαν οι αγορές προ 15ετίας, το οποίο θα προκαλέσει ανυπολόγιστες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και στα χρηματιστήρια, η πορεία των οποίων το τελευταίο διάστημα θυμίζει τρενάκι του τρόμου.

Μετά το sell off των προηγούμενων επτά ημερών, τα χρηματιστήρια ανακάμπτουν στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, ωστόσο όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλήσουν για αποκλιμάκωση των πιέσεων στις αγορές.

Παράλληλα, η πορεία της τιμής του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, εμπορευμάτων και μετάλλων που πριν από την εισβολή στην Ουκρανία είχαν εκτοξευθεί, εξακολουθεί θυμίζει «ασανσέρ». Το πετρέλαιο brent από τα 70 δολάρια τον περασμένο Δεκέμβριο, βρίσκεται στα επίπεδα των 107 δολ. το βαρέλι, έχοντας ανέβει και στα 140 δολ./βαρέλι, στις αρχές Μαρτίου.

Οι χονδρεμπορικές τιμές του φυσικού αερίου καταγράφoυν πάνω από 4,5%, κινούμενες στα επίπεδα των 94,3 ευρώ ανά MWh.

Εν τω μεταξύ στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός κατέγραψε την πρώτη υποχώρηση έπειτα από οκτώ μήνες. Ωστόσο η αύξηση των τιμών παραμένει ισχυρή, πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στις ΗΠΑ κυμάνθηκε στο 8,3%, έναντι 8,5% τον Μάρτιο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό επιδρούν θετικά στη Wall Street, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν κέρδη.

Οι διεθνείς οίκοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για συνέχιση των αναταράξεων στις αγορές λόγω των ανησυχιών για τον αυξανόμενο πληθωρισμό και των επιπτώσεων που θα έχει στην οικονομική ανάπτυξη. Ενδεικτικό του κλίματος αποτελεί η στάση της BlackRock, του επενδυτικού κολοσσού, που συστήνει κλείσιμο θέσεων και μείωση της έκθεσης σε ό,τι αφορά την ανάληψη κινδύνου, εν μέσω επιδεινούμενων μακροοικονομικών ανισορροπιών. Όπως αναφέρει η κύρια πηγή κινδύνου είναι το σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων και η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα. Αλλά και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs εφιστά την προσοχή σε αυτήν την πιο σημαντική φάση της αγοράς, εκτιμώντας πως οι προϋποθέσεις για κατάρρευση της αγοράς μετοχών είναι εξωφρενικά υψηλές. Μάλιστα ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει πως δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν, εάν ο δείκτης S&P 500 κατέγραφε πτώση 5% μέσα σε μια ημέρα… σύντομα.

Διαβάστε επίσης:

Al Jazeera: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπει ακόμα ταχύτερα την Ελλάδα σε πύλη εισόδου ενέργειας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή