Ακίνητα: Πώς το ενοίκιο έγινε «βάσανο» κάθε μήνα και πώς η αγορά σπιτιού άπιαστο όνειρο

Τι λένε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estate και ένας νέος άνθρωπος που προσπάθησε να βρει σπίτι στην Αθήνα αντιμετωπίζοντας… τον παραλογισμό!
Ταλαιπωρία η ενοικίαση σπιτιού στην Αθήνα
INTIME
  • Επιμέλεια κειμένου: Θανάσης Κουκάκης
  • Συνεντεύξεις: Εύη Σιμοπούλου
  • Infographic: Ζωή Κατσίγιαννη

Η ενεργειακή κρίση, η εκτίναξη της ακρίβειας και οι ανατιμήσεις σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα επιδρούν και στην αγορά ακινήτων, αλλά όχι με τον τρόπο που θα ανέμενε κανείς. Το φυσιολογικό θα ήταν η συρρίκνωση των εισοδημάτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω πληθωρισμού 10,2% να έβαζε φρένο στις τιμές των ενοικίων και στις αξιώσεις των ιδιοκτητών. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει διότι η ζήτηση στην κτηματαγορά παραμένει μεγάλη.

Η εκτίναξη της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις από τη μια, η μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση από την άλλη, καθώς και η μη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες τα τελευταία χρόνια, είναι οι βασικοί λόγοι που τα ενοίκια οδηγούνται υψηλότερα εν μέσω πληθωριστικής κρίσης.

Οικογένειες με παιδιά, φοιτητές και νέα ζευγάρια έρχονται αντιμέτωποι με την αύξηση των μισθωμάτων των ακινήτων, με τους ιδιοκτήτες να νομίζουν πως νοικιάζουν σπίτι στο… Μαϊάμι και όχι στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ειδικά σε περιοχές του κέντρου η εξεύρεση στέγης αποτελεί «βραχνά», καθώς εξαιτίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης τα ενοίκια έχουν «πάρει» φωτιά, με τους ιδιοκτήτες να ζητούν τα «δάνεια της Αγγλίας» για ένα δυαράκι. Περιοχές όπως Κουκάκι, Μετς, Παγκράτι, τα σπίτια είναι δυσεύρετα, αλλά και αν εντοπιστούν, τα ενοίκια είναι ιδιαίτερα τσουχτερά, ενώ περιοχές που παλαιότερα τα σπίτια είχαν προσιτό ενοίκιο, όπως ο Βύρωνας, το Γαλάτσι και η Κυψέλη, πλέον δεν βρίσκεις σπίτι με ενοίκιο κάτω από 400 ευρώ και μάλιστα σε κακοσυντηρημένες πολυκατοικίες. Όσο για την ποιότητα των διαμερισμάτων, κάκιστη, με παλιά πατώματα, παλιές ντουλάπες, κουζίνες που τα συρτάρια τρίζουν και μπαλκόνια που δεν χωράει ούτε… απλώστρα.

Ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας ratpack.gr κ. Κώστας Χρήστου περιέγραψε στο Newsbomb.gr την ταλαιπωρία που υπέστη μέχρι να βρει ένα αξιοπρεπές σπίτι σε μια λογική τιμή, ενώ επισημαίνει τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα νέο ζευγάρι για να καταφέρει να ανοίξει το δικό του σπίτι και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή με στόχο τη δημιουργία οικογένειας.

Οι τιμές ενοικίων

Αν και λόγω του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος, των τεράστιων αυξήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, και των αυξημένων κοινοχρήστων, όλοι ανέμεναν να περιορισθεί η αυξητική πορεία των τιμών των ενοικίων αυτό δεν έχει γίνει. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2022 συνεχίστηκε η έντονα ανοδική πορεία των ζητούμενων τιμών ενοικίασης πανελλαδικά.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας έλαβαν χώρα στα Βόρεια και Ανατολικά Προάστια της Αθήνας, στην υπόλοιπη Αττική και στους νομούς Χανίων και Φθιώτιδας. Στην Αττική, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης τους τελευταίους μήνες είναι οι Αχαρνές, Φιλοθέη, Νέο Ψυχικό, Νέα Μάκρη και η Αρτέμιδα.

Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr για τις τιμές των ακινήτων στην Αττική:

Ως προς την αύξηση των ενοικίων ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να νοικιάσει μία κατοικία με την ίδια τιμή στη Νέα Μάκρη και στη Νίκαια. Πάντως, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, η περιοχή του Κολωνακίου και του Λυκαβηττού, η Βουλιαγμένη, το Παλαιό Ψυχικό, το Νέο Ψυχικό και η Φιλοθέη παραμένουν μεταξύ των ακριβότερων περιοχών της Αττικής για ενοικίαση.

Ο Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estate, κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, μιλά στο Newsbomb.gr για τις τιμές ενοικίασης σπιτιού στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για Γολγοθά τον οποίο ανεβαίνουν χιλιάδες συμπολίτες μας καθημερινά.


Στη Θεσσαλονίκη οι ακριβότερες περιοχές για την ενοικίαση είναι αυτές πέριξ του κέντρου της πόλης, η Πυλαία, η Ανάληψη, η Νέα Παραλία, η Άνω Πόλη και οι περιοχές Βούλγαρη - Ντεπώ – Μαρτίου και Βαρδάρης – Λαχανόκηποι. Στις οικονομικότερες περιοχές για ενοικίαση κατοικίας, εντοπίζονται ο Χορτιάτης, το Ωραιόκαστρο, ο Δήμος Μίκρας, η Πολίχνη και οι Συκιές.

Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr για τις τιμές των ακινήτων στην Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα:

Το μεγάλο ερώτημα είναι πως μπορούν τα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στα δυσθεώρητα ενοίκια όταν λαμβάνουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου που ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα μηναία μίσθια;

Οι αγορές ακινήτων

Την τελευταία τριετία η ελληνική αγορά ακινήτων πάτησε γκάζι, κάτι που αφενός αποδόθηκε στη σημαντική πτώση των αξιών και στην περιορισμένη οικοδομική δραστηριότητα της τελευταίας δεκαετίας, αφετέρου στους ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης, στη δυναμική του τουρισμού και στην περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομίας.

Ωστόσο, εν μέσω πληθωριστικής κρίσης και παρά του ότι η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι προ των πυλών η ζήτηση για αγορές ακινήτων δεν έχει καμφθεί. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα νεόδμητων κατοικιών σε συνάρτηση με την αύξηση τόσο των υλικών όσο και των τιμών πώλησης ή και ποσοστού αντιπαροχής των οικοπέδων κρατά τις ζητούμενες τιμές πώλησης σε υψηλά επίπεδα.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτος Παραδιάς υποστήριξε πως οι τιμές δεν έχουν ανέβει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Επισημαίνει ωστόσο τους κινδύνους που ελλοχεύουν και ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων από την κυβέρνηση.

Είναι ενδεικτικό το πόσο μεγάλες αποκλίσεις σημειώνονται ανάμεσα στην κατώτατη και την ανώτατη ζητούμενη τιμή πώλησης στις ίδιες περιοχές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κατασκευαστής είχε αγοράσει το οικόπεδο πριν από 5 χρόνια, όταν οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές σε σχέση με τα τέλη του 2018, αρχές του 2019, ή έχει κλείσει σε καλό ποσοστό αντιπαροχής το οικόπεδο από τον οικοπεδούχο, χωρίς να πιέζεται χρονικά για την αποπεράτωση, ή και έχει ήδη προβεί σε αποπεράτωση πριν από την μεγάλη αύξηση του κόστους των υλικών των τελευταίων μηνών.

Και παρά την πρόσφατη αύξηση των αντικειμενικών αξίων οι τιμές σε κάποιες περιοχές κινούνται ακόμη υψηλότερα. Σε Γλυφάδα, Βούλα, Ελληνικό, Ψυχικό αλλά και στο Παγκράτι και στο Γκάζι οι τιμές πώλησης των νεόδμητων κατοικιών στις περιοχές αυτές καταγράφουν ανοδική τροχιά.

Στο κέντρο περιζήτητες περιοχές είναι το Γκάζι, με τις τιμές πώλησης των νεόδμητων να φθάνουν τα 3.600 ευρώ το τετραγωνικό, και το Παγκράτι με 3.500 ευρώ το τ.μ.. Στις βόρειες γειτονιές του Λεκανοπεδίου τα διαμερίσματα πωλούνται έως και 4.400 ευρώ το τετραγωνικό στο Νέο Ψυχικό, 3.800 ευρώ στου Παπάγου και 3.700 ευρώ στα Βριλήσσια. Στη Γλυφάδα οι τιμές πώλησης ενός νεόδμητου διαμερίσματος φθάνουν έως και 8.000 ευρώ το τετραγωνικό. Στο Ελληνικό η τιμή πώλησης ενός νεόδμητου διαμερίσματος φθάνει τα 6.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Στην αγορά των νεόδμητων ακινήτων στη Θεσσαλονίκη ξεχωρίζουν η Καλαμαριά με 2.800 ευρώ το τ.μ. και η Θέρμη με 2.300 ευρώ το τ.μ. Στην Πάτρα οι τιμές πώλησης των νεόδμητων διαμερισμάτων φθάνουν έως 2.300 ευρώ το τετραγωνικό, στα Γιάννινα τα 2.600 ευρώ, στο Ηράκλειο τα 2.800 ευρώ και στα Χανιά υπερβαίνουν τα 2.700 ευρώ το τετραγωνικό.