Όταν ο Τζο Μπάιντεν έγινε μέλος της ΑΧΕΠΑ
Όταν ο Μπάιντεν έγινε μέλος της ΑΧΕΠΑ
Η στήλη σήμερα παρουσιάζει ένα ντοκουμέντο. Μια φωτογραφία από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 που απεικονίζει τον σημερινό Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν λίγο μετά την μύηση του ως μέλος της ΑΧΕΠΑ (AHEPA: American Hellenic Educational and Progressive Association), της ομογενειακής οργάνωσης που επί 100 χρόνια προάγει τα ελληνικά θέματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξελέγη Γερουσιαστής της Πολιτείας του Ντέλαγουερ σε ηλικία 31 ετών, στις 3 Ιανουαρίου 1973. Εξ αρχής έλαβε μεγάλη υποστήριξη από τους ομογενείς μας που διέμεναν στην Πολιτεία και ειδικά στο Ουίλμινγκτον , την μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη του Ντέλαγουερ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Τζο Μπάιντεν μυήθηκε και χρίστηκε ως τιμώμενο μέλος του παραρτήματος της AHEPA 95 στο Ουίλμινγκτον. Σε αυτό συνετέλεσε η φιλία του με τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τιμολέοντα (Τίμμυ) Παπανικολάου, ο οποίος ήταν και πρόεδρος της AHEPA 95. Ο γερουσιαστής τότε Μπάιντεν, πέραν της στενής σχέσης με τον Τίμμυ Παπανικολάου και την οικογένεια του, επισκεπτόταν ανελλιπώς τις εκδηλώσεις του εκεί Ελληνισμού που οργάνωνε η παροικία του Ουίλμινγκτον. Και κατά μαρτυρίες, εκτός από την αδυναμία του στην ελληνική κουζίνα είχε και έφεση στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Από τότε έως και σήμερα, η ενεργός και με ζήλο συμμετοχή του σε κάθε τι ελληνικό, ήταν και είναι ένα στοιχείο που τον διακρίνει. Η φωτογραφία που παραθέτουμε τραβήχτηκε λίγο μετά το inauguration (ορκωμοσία) του προέδρου Μπάιντεν στον οργανισμό AHEPA chapter 95 και απεικονίζεται μαζί με τον Τιμολέοντα Παπανικολάου και τη σύζυγο του Ηλέκτρα.
Το Κολλέγιο ΑΝΑΤΟΛΙΑ
Και για να παραμείνουμε σε φιλοαμερικανική θεματολογία, σας μεταφέρουμε πως με απόφαση της υφυπουργού Παιδείας Ζωής Μακρή τροποποιήθηκε η άδεια λειτουργίας του Αμερικανικού Κολλεγίου ΑΝΑΤΟΛΙΑ στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα χορηγήθηκε στο 1ο Λύκειο του σχολείου άδεια λειτουργίας για 9 αίθουσες διδασκαλίας δυναμικότητας 27 μαθητών, 2 αίθουσες διδασκαλίας δυναμικότητας 26 μαθητών,3 αίθουσες διδασκαλίας δυναμικότητας 22 μαθητών, καθώς και για μια αίθουσα πληροφορικής και 10 αίθουσες εργαστηρίων κοινές με το 2ο Λύκειο. Στο 2ο Λύκειο του ξένου ιδιωτικού σχολείου δόθηκε άδεια λειτουργίας για 9 αίθουσες διδασκαλίας δυναμικότητας 27 μαθητών, μια αίθουσα διδασκαλίας δυναμικότητας 26 μαθητών, 2 αίθουσες διδασκαλίας δυναμικότητας 23 μαθητών, μια αίθουσα διδασκαλίας δυναμικότητας 22 μαθητών, καθώς και για μια αίθουσα πληροφορικής και 10 αίθουσες εργαστηρίων κοινές με το 1ο Λύκειο. Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Περισσότερες αίθουσες και περισσότερους μαθητές!
Ο Άδωνις στο Νταβός
Το Νταβός, το διάσημο ελβετικό θέρετρο, θα φιλοξενήσει εφέτος τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με γυαλιά ηλίου όχι με μάσκες του σκι. Λόγω της πανδημίας, αποφασίσθηκε το Φόρουμ να μη διεξαχθεί το χειμώνα, αλλά στις 22-26 Μαΐου. Έτσι, τις επόμενες ημέρες η επιχειρηματική και πολιτική ελίτ της υφηλίου αναμένεται να μεταβεί στη Ελβετία για να παραστούν στην σύνοδο. Τα θέματα της εφετινής συνόδου περιλαμβάνουν εκτός από την ουκρανική κρίση ζητήματα όπως η ανάκαμψη από την πανδημία, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το μέλλον για την εργασία και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δηλώνει ότι η σύνοδος θα συγκεντρώσει πάνω από 2.000 ηγέτες και ειδικούς από όλο τον κόσμο, με τον αριθμό τους να είναι λίγο μικρότερος σε σχέση με συνόδους του παρελθόντος. Στο Νταβός θα μεταβεί και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, για να μετάσχει στις εργασίες του Φόρουμ από τις 22 έως τις 24 Μάιου.
Δωδεκαετής παράταση
Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει τη δυνατότητα δωδεκαετούς παράτασης των συμβάσεων επιχειρηματικής εκμετάλλευσης, αξιοποίησης και λειτουργίας των ακινήτων του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και των φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, πλην των ακινήτων της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Η εν λόγω παράταση διέπει και συμβάσεις δικαιόχρησης και συμβάσεις παραχώρησης τεχνογνωσίας. Γιατί απαιτήθηκε η σχετική τροπολογία; Θα σας εξηγήσουμε. Με το νόμο 4013/2011 παρασχέθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα παράτασης των μισθώσεων ακινήτων, στα οποία στεγάζονται τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία), που ανήκουν στο Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου μέχρι 12 έτη από τη λήξη τους. Η εν λόγω δυνατότητα παράτασης κρίθηκε εκείνη την εποχή ότι αποτελεί πρόσφορο και αναγκαίο μέτρο, προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δυναμική των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Στη συνέχεια με τον νόμο 4255/2014 η δυνατότητα παράτασης των εμπορικών αυτών μισθώσεων περιορίστηκε μόνο σε παραμεθόριους νησιωτικούς τόπους, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως τουριστικοί τόποι. Η πρόβλεψη αυτή οδήγησε σε αρνητικά αποτελέσματα, όπως η αδυναμία ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο, η συρρίκνωση του ενδιαφέροντος επένδυσης σε έργα ανακαίνισης και εν γένει αναβάθμισης των κτιρίων και των υποδομών, ακόμη δε και σε διακοπή της λειτουργίας ορισμένων επιχειρήσεων. Έτσι, με το νόμο 4605/2019 θεσπίστηκε η δυνατότητα παράτασης των μισθώσεων, δίχως γεωγραφικό περιορισμό και με πεδίο εφαρμογής, πλέον, της ρύθμισης όλες τις εμπορικές μισθώσεις. Με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή επέρχεται επέκταση της δυνατότητας παράτασης και σε συμβάσεις, οι οποίες, δίχως να είναι συμβάσεις μίσθωσης, ωστόσο επιδιώκουν παραπλήσιο με αυτές οικονομικό σκοπό. Εν προκειμένω νοούνται όλες εκείνες οι συμβάσεις που έχουν καταρτιστεί από τους φορείς του Δημοσίου και οι οποίες αποσκοπούν στην επιχειρηματική αξιοποίηση και εκμετάλλευση ακινήτων που ανήκουν σ' αυτούς. Στις συμβάσεις αυτές συγκαταλέγονται, ιδίως, οι συμβάσεις επιχειρηματικής εκμετάλλευσης, οι συμβάσεις δικαιόχρησης, οι συμβάσεις παραχώρησης τεχνογνωσίας και γενικά κάθε είδους σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης, αξιοποίησης και λειτουργίας ακινήτων του Δημοσίου. Η επέκταση αυτή κρίθηκε αναγκαία κυρίως για τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση των ακινήτων που ανήκουν στους φορείς του Δημοσίου.
Στήριξη σε ξενοδοχεία
Λόγω καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και ιδίως των καθυστερήσεων στην έγκριση έκδοσης των αναγκαίων γνωμοδοτήσεων από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, οι επιχειρήσεις εκείνες που για τον οποιονδήποτε λόγο δεν διαθέτουν απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) ή η υπάρχουσα ΑΕΠΟ δεν καλύπτει το σύνολο των εγκαταστάσεών τους και έχουν καταθέσει ή πρόκειται να καταθέσουν σχετική αίτηση για έκδοση νέας, κινδυνεύουν με σφράγιση — διακοπή της λειτουργίας τους. Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος σφράγισης ξενοδοχείων εν μέσω τουριστικής περιόδου, λόγω έλλειψης απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, η κυβέρνηση έδωσε προθεσμία δύο ετών στα υφιστάμενα κτίρια ξενοδοχειακά καταλύματα, για την προσκόμιση απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) στην αρμόδια υπηρεσία για τη χορήγηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας. Μεγάλη βοήθεια ομολογουμένως, η οποία ωστόσο ευνοεί και τους ασυνεπείς…