Οι παρακαταθήκες της σημερινής κυβέρνησης στην επόμενη
Με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα θα επιχειρήσουν να αφήσουν ως «παρακαταθήκη» στον επόμενο υπουργό Οικονομικών τα στελέχη του απερχόμενου.
Γι αυτό και τις τελευταίες ώρες προσπαθούν να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες «μαύρες τρύπες» μπορούν.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται για παράδειγμα, η προσπάθεια που γίνεται τις τελευταίες ώρες να ξεκινήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Όπως εκτιμάται, θα είναι ασφαλώς μεγάλη «ανάσα», αν η προσπάθεια δεν ξεκινήσει από το μηδέν, αλλά από κάποια, μικρή έστω, αφετηρία.
Το ίδιο εκτιμάται ότι θα συμβεί και με την περίπτωση των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται σε φοροελεγκτικό επίπεδο.
Για παράδειγμα, η περίπτωση της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών ή του περιεχομένου των θυρίδων, για υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων, αναμένεται ότι θα εξοικονομήσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Το ίδιο θα συμβεί και με τις ανάλογες πρωτοβουλίες που ετοιμάζονται και ενδεχομένως να ανακοινωθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, η οποία θα είναι και η τελευταία της παρούσας κυβέρνησης.
Το ίδιο ισχύει επίσης και με το αίτημα για τη συνδρομή όλων των ευρωπαϊκών ελεγκτικών αρχών στη προσπάθεια εντοπισμού ελληνικής φορολογητέας ύλης που διαφεύγει.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη υπηρεσία που εκτιμάται από το παρόν οικονομικό επιτελείο ότι αφήνεται στο επόμενο είναι η έναρξη της συζήτησης για το ενδεχόμενο χαλάρωσης του προγράμματος αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας.
Που μπορεί να μην έγινε με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, αλλά κατόπιν κεντρικής απόφασης από τις Βρυξέλλες, αλλά, ωστόσο, στο τέλος της ημέρας αυτό είναι που μετράει λιγότερο.
Το σημαντικό είναι ότι η συζήτηση της χαλάρωσης του προγράμματος έχει πλέον ξεκινήσει και για την χώρα μας.