Ακρίβεια: Απίστευτο και όμως ελληνικό - Μερίδα γύρος κοστίζει 23 ευρώ στη Μύκονο!
Η ακρίβεια καλπάζει στη χώρα μας και μαζί της και η αισχροκέρδεια στα νησιά, καθώς οι τιμές δεν έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο αλλά συναγωνίζονται την τιμή του... χρυσού!
Η κάμερα του Alpha βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά και ρώτησε όσους επέστρεφαν από αυτά για τις ανατιμήσεις που υπάρχουν και κάθε ένας, είχε να πει μία δική του, ξεχωριστή ιστορία ανατιμήσεων.
Στην Μύκονο, όπου περιμένεις ότι τα πάντα θα είναι πανάκριβα, ένα απλό πίτα γύρο έχει φτάσει τα 5-5,5 ευρώ, ενώ μία μερίδα γύρος ξεκινάει από 17 ευρώ, όπως λέει και το ζευγάρι που μίλησε στην κάμερα και φτάνει ακόμα και τα 23 ευρώ.
Όσον αφορά τα σάντουιτς; Αυτά είναι περίπου στα 10 ευρώ ενώ ο καφές στο «νησί των ανέμων» ξεκινάει από τα 5 ευρώ, όσο και μία μπάλα παγωτό. Μάλιστα, μία κοπέλα ανέφερε πως αγόρασε ένα μπουκαλάκι νερό των 500 ml, έναντι 2 ευρώ.
Ακριβή αποδεικνύεται η βραδινή έξοδος τόσο στον Ίο, όσο και στην Νάξο, όπου ένα απλό ποτό ξεκινάει από 13 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και 15.
Σχεδόν 4 ευρώ έφτασε το σουβλάκι, αυξήσεις σε τρόφιμα
Μια από τις δυσκολότερες περιόδους διανύουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς το μπαράζ ανατιμήσεων προς τα πάνω σε ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα συνεχίζονται. Οι ασφυκτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν επιτρέπουν στους καταναλωτές να και ιδιοκτήτες να ανταποκριθούν ακόμα και στα βασικά.
Το μπαράζ αυξήσεων που καταγράφεται στην αγορά έχει επηρεάσει όχι μόνο τις πρώτες ύλες, αλλά και προϊόντα που στο πρόσφατο παρελθόν αποτελούσαν την «φθηνή» λύση, όπως το σουβλάκι. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει ιδιοκτήτης ψητοπωλείου, το μπαράζ ανατιμήσεων θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις, κάνοντάς το να φτάσει στην αστρονομική τιμή των 4 ευρώ.
Μιλώντας στο OPEN, ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στο Χαϊδάρι Άρης Χρονόπουλος στις αρχές του χρόνου το τυλιχτό κόστιζε 2,70 ευρώ, στη συνέχεια αναγκάστηκε να το αυξήσει τον Μάρτιο στα 3 ευρώ και τον επόμενο μήνα θα φτάσει τα 3,30 ευρώ. Μάλιστα περιέγραψε τη δυσαρέσκεια που έχει ο κόσμος ωστόσο εξήγησε ότι οι συγκεκριμένες ανατιμήσεις αποτελούν μονόδρομο λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων στην τροφοδοσία τις οποίες βιώνουν οι επιχειρήσεις εστίασης.
Μάλιστα, περιγράφοντας το πώς επηρεάζονται οι επιχειρήσεις ο κ. Χρονόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά για το ηλιέλαιο ότι τον Φεβρουάριο αγόραζαν με 1.40 ευρώ το δεκάλιτρο και σήμερα κοστίζει 3.20 το κιλό. Αντίστοιχα μεγάλες είναι οι ανατιμήσεις σε κρέατα και πίτες.