Οι προτάσεις του ΔΝΤ για να αποτραπεί μια νέα παγκόσμια ύφεση

Για παγκόσμιο οικονομικό κατακερματισμό ως συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υποστηρίζοντας ότι η διάλυση δεκαετιών οικονομικής ολοκλήρωσης θα κάνει τον κόσμο φτωχότερο και πιο επικίνδυνο. 
H επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
AP

Για να αντιμετωπιστεί η κρίση πρότεινε να αναληφθούν τέσσερις δράσεις, με έμφαση στον περιορισμό των εμπορικών φραγμών για να μειώσουν οι χώρες τις ελλείψεις και τις τιμές.

Τα παραπάνω σχόλια έγιναν στο πλαίσιο ανάρτησης που έκανε η Γκεοργκίεβα σε ιστολόγιο του ΔΝΤ, μαζί με την Γκίτα Γκόπιναθ που είναι πλέον η πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου και τη Σέιλα Παζαρμπασιόγλου, την επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής, πολιτικής και αξιολόγησης του ΔΝΤ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται από το Ταμείο για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και προκειμένου το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα να μπορέσει να λειτουργήσει καλά για όλες τις χώρες πρέπει να δρομολογηθούν οι εξής τέσσερις κινήσεις:

Πρώτον, να ενισχυθεί το εμπόριο για να αυξηθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας. Οπως αναφέρεται μπορεί να ξεκινήσει η μείωση των εμπορικών φραγμών για την άμβλυνση των ελλείψεων και τη μείωση των τιμών των τροφίμων και άλλων προϊόντων. Οι χώρες και οι εταιρείες συστήνεται να διαφοροποιήσουν τις εισαγωγές για να εξασφαλίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και να διατηρήσουν τα τεράστια οφέλη για τις επιχειρήσεις της παγκόσμιας ολοκλήρωσης. Η διαφοροποίηση των εξαγωγών μπορεί επίσης να αυξήσει την οικονομική ανθεκτικότητα αναφέρεται.

Δεύτερον, να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του χρέους. Με περίπου το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος με σημαντικές ευπάθειες χρέους, ορισμένες θα χρειαστούν αναδιάρθρωση χρέους όπως αναφέρεται. Χωρίς αποφασιστική συνεργασία για να ελαφρύνουν τα βάρη τους, τόσο αυτοί όσο και οι πιστωτές τους θα είναι σε χειρότερη θέση. Αντίθετα η επιστροφή στη βιωσιμότητα του χρέους θα προσελκύσει νέες επενδύσεις και θα τονώσει την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Τρίτον, να εκσυγχρονισθούν οι διασυνοριακές πληρωμές. Τα αναποτελεσματικά συστήματα πληρωμών αποτελούν άλλο ένα εμπόδιο για την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, αναφέρει το ΔΝΤ. Οι χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να αναπτύξουν μια παγκόσμια δημόσια ψηφιακή πλατφόρμα – ένα νέο κομμάτι υποδομής πληρωμών με σαφείς κανόνες – έτσι ώστε όλοι να μπορούν να στέλνουν χρήματα με ελάχιστο κόστος και μέγιστη ταχύτητα και ασφάλεια. Θα μπορούσε επίσης να συνδέσει διάφορες μορφές χρήματος, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας.

Τέταρτον, να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για το κλίμα COP26, 130 χώρες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% των παγκόσμιων εκπομπών, δεσμεύτηκαν να επιτύχουν καθαρό μηδενικό άνθρακα μέχρι τα μέσα περίπου του αιώνα. Τώρα το ΔΝΤ ζητά να κλείσει επειγόντως το χάσμα μεταξύ φιλοδοξιών και εφαρμογής πολιτικής. Για να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση, το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει μια συνολική προσέγγιση που συνδυάζει την τιμολόγηση του άνθρακα και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποζημίωση για όσους επηρεάζονται αρνητικά.

Οπως αναφέρει το Ταμείο, «εάν οι χώρες μπορούν να βρουν τρόπους για να ενωθούν γύρω από αυτά τα επείγοντα ζητήματα που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και μας επηρεάζουν όλους, μπορούμε να αρχίσουμε να μετριάζουμε τον κατακερματισμό και να ενισχύσουμε τη συνεργασία. Υπάρχουν κάποια ελπιδοφόρα σημάδια. Οταν χτύπησε η πανδημία, οι κυβερνήσεις έλαβαν συντονισμένα νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα για να αποτρέψουν μια άλλη Μεγάλη Υφεση. Η διεθνής συνεργασία ήταν απαραίτητη για την ανάπτυξη εμβολίων σε χρόνο ρεκόρ. Σχετικά με την παγκόσμια εταιρική φορολογία, 137 χώρες συμφώνησαν σε μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουν ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί όπου κι αν δραστηριοποιούνται», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.