ΑΑΔΕ: Πως θα αποφύγουν το πρόστιμο των 1.000 ευρώ οι κληρονόμοι τραπεζικών θυρίδων
Η σχετική «καμπάνα» έπεσε από την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ σε περίπτωση κληρονόμου που άνοιξε την θυρίδα, χωρίς να ακολουθήσει το γράμμα του νόμου.
Μετά το θάνατο του μισθωτή, αν δεν υπάρχει διαθήκη, οι εξ αδιαθέτου κληρονόμοι του αφού προβούν σε διαδικασία νομιμοποίησης κληρονόμων στην τράπεζα, πρέπει να προβούν σε αποσφράγιση της θυρίδας, η οποία γίνεται παρουσία όλων των κληρονόμων, ενός συμβολαιογράφου και ενός πραγματογνώμονα εκτιμητή επιλογής τους, καθώς και ενός εκτιμητή-αντιπροσώπου της αρμόδιας εφορίας, οι οποίοι θα προβούν απο κοινού στην απογραφή, δηλαδή στην καταγραφή, καταμέτρηση και αποτίμηση της αξίας των κινητών πραγμάτων που θα βρεθούν εντός της θυρίδας. Κατά την διαδικασία της απογραφής γίνεται μνεία στο χρόνο κατά τον οποίο ανοίχθηκε τελευταία φορά η θυρίδα, ούτως ώστε να ελεγχεί αν έχει ανοιχθεί μετά το θάνατο του δικαιούχου και επανασφραγίζεται στη συνέχεια το περιεχόμενό της.
Αν υπάρχει διαθήκη του δικαιούχου, ομοίως ακολουθείται η διαδικασία της νομιμοποίησης κληρονόμων και η αποσφράγιση και απογραφή όπως προεκτέθηκε, επανασφραγίζεται η θυρίδα και στη συνέχεια δημοσιεύεται η διαθήκη.
Και στις δύο περιπτώσεις, το περιεχόμενο της τραπεζικής θυρίδας πλέον των τυχόν υπαρχόντων χρημάτων, αποτιμάται απο την φορολογική αρχή σε χρήμα και προστίθεται στην κληρονομική μερίδα των εξ αδιαθέτου ή εκ διαθήκης κληρονόμων.
Ωστόσο, οι κληρονόμοι μπορούν να αναλάβουν το περιεχόμενο της θυρίδας μόνο μετά την πληρωμή και του φόρου κληρονομίας που αναλογεί στο περιεχόμενο της θυρίδας καθώς και στα λοιπά περιουσιακά στοιχεία (κινητά/ ακίνητα) του αποβιώσαντος εφόσον υπάρχουν τέτοια και φυσικά μετά την εξόφληση των τυχόν οφειλόμενων μισθωμάτων της θυρίδας.