Συνεχίζονται οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων παρά την ουκρανική κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό

Με ετήσιο ρυθμό άνω του 80% έτρεξαν οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, διαμορφούμενες στη ζώνη των 350 εκατ. ευρώ. 
Με ετήσιο ρυθμό άνω του 80% έτρεξαν οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022
Pixabay

Πρόκειται για μια ενίσχυση που καθιστά απολύτως εφικτό τον στόχο των τραπεζών για νέες χορηγήσεις 1,2-1,3 δισ. ευρώ το 2022. Κι αυτό διότι το ήμισυ της εκτιμώμενης αύξησης των 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι έχει ήδη «πιαστεί» και μάλιστα σε μια περίοδο που παραδοσιακά τα νούμερα κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά μετά τη «χρυσή» για την κτηματική πίστη δεκαετία του 2000, το ξεκίνημα μιας χρονιάς μπορεί να συγκριθεί με το τέλος της αμέσως προηγούμενης, που αποτελεί πάντα το πιο παραγωγικό διάστημα για τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, τα νέα δάνεια της περιόδου Ιανουάριος - Απρίλιος 2022 είναι χαμηλότερα κατά μόλις 10% από το τελευταίο τετράμηνο του 2021 έναντι πτώσης της τάξης του 50%-60% που καταγράφεται συνήθως.

Τραπεζική πηγή μιλώντας στα Νέα σημειώνει πάντως ότι «η εγχώρια αγορά είναι τόσο ρηχή σήμερα, που δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσουν τέτοιες μεταβολές». Υποστηρίζει δε πως δύο είναι οι βασικοί κίνδυνοι για την ανακοπή αυτής της πορείας.

Πρώτον, η επιδείνωση της εισοδηματικής κατάστασης των νοικοκυριών λόγω πληθωρισμού και δεύτερον η άνοδος των επιτοκίων.

Οπως αναφέρει, προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανακοπή της τρέχουσας δυναμικής, τον Απρίλιο ωστόσο καταγράφηκε επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου των νέων αιτήσεων. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται εν μέρει στις πολλές αργίες του περασμένου μήνα, ενώ δεν αποκλείεται να έπαιξε ρόλο και η επιδείνωση της κατάστασης στο μέτωπο της ακρίβειας. “Ο στόχος μας πάντως για το 2022 δεν έχει αλλάξει» υποστηρίζει.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες έχει ενισχυθεί υπέρμετρα από την αρχή του χρόνου, καθιστώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και ζημιογόνα ορισμένα προγράμματα. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρούν σε προς τα πάνω αναπροσαρμογές των σταθερών επιτοκίων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το λανσάρισμα των συγκεκριμένων προϊόντων.