Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκαν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και τον Μάιο
Σύμφωνα με το Reuters, ο δείκτης τιμών ου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα προϊόντα διατροφής με τις περισσότερες διαπραγματεύσεις παγκοσμίως, κινήθηκε κατά μέσο όρο στις 157,4 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι των 158,3 του Απριλίου.
Παρά τη μηνιαία πτώση, ωστόσο, ο δείκτης έχει αυξηθεί κατά 22,8% σε σχέση με πέρυσι, δεχόμενος πιέσεις κυρίως από τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Στις επιμέρους εκτιμήσεις του για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, ο Οργανισμός δήλωσε ότι αναμένει πτώση της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών τη σεζόν 2022/23 για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κατά 16 εκατ. τόνους από τα επίπεδα ρεκόρ του 2021 στα 2,784 δισ. τόνους.
Παρόλο που οι δείκτες τιμών στα γαλακτοκομικά, της ζάχαρη και τα φυτικά έλαια υποχώρησαν όλοι τον Μάιο, ο δείκτης του κρέατος ανέβηκε σε ιστορικό υψηλό.
Παράλληλα, ο δείκτης των δημητριακών σημείωσε άνοδο 2,2%, με το σιτάρι να ενισχύεται κατά 5,6% σε μηνιαία βάση.
Σε ετήσια βάση δε, οι τιμές του σιταριού εκτινάχθηκαν κατά 56,2%
Σύμφωνα με τον FAO, οι τιμές του σιταριού κινήθηκαν ανοδικά λόγω της απαγόρευσης εξαγωγών που ανακοίνωσε η Ινδία, σε συνδυασμό με τις μειωμένες προοπτικές παραγωγής στην Ουκρανία μετά την εισβολή.