Στο 15% η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο 2022 – Ο ρόλος του πληθωρισμού

Σε αξία παραγόμενου προϊόντος το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου 2022 είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2010. Στο πρώτο τρίμηνο του 2010 το ΑΕΠ είχε ανέλθει σε 56,6 δισ. ευρώ. Στο εφετινό πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στα 47,2 δισ. ευρώ. Αν και η διαφορά είναι μεγάλη, ωστόσο η εφετινή επίδοση είναι η καλύτερη της δωδεκαετίας.
Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως η μέτρηση που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αφορά στο απόπληθωρισμένο ΑΕΠ
INTIME

Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως η μέτρηση που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αφορά στο απόπληθωρισμένο ΑΕΠ, ήτοι το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και όχι το ονομαστικό.

Το ονομαστικό ΑΕΠ μετρά την αξία της παραγωγής στις τιμές που επικρατούν όταν παράγεται το προϊόν. Το πραγματικό ΑΕΠ μετρά την αξία της παραγωγής στις τιμές του έτους βάσης. Με άλλα λόγια, το ονομαστικό ΑΕΠ μετρά την χρηματική αξία των αγαθών και υπηρεσιών, ενώ το πραγματικό ΑΕΠ μετρά την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων που διατίθενται για αγαθά και υπηρεσίες.

Επειδή η αξία του ΑΕΠ μεταβάλλεται όταν μεταβάλλεται η παραγωγή σε όγκο, αλλά και όταν μεταβάλλονται οι τιμές, το πραγματικό ΑΕΠ υπολογίζεται αποτιμώντας το σε σταθερές τιμές ή σε τιμές ενός έτους βάσης. Για παράδειγμα η ΕΛΣΤΑΤ χρησιμοποιεί ως έτος βάσης το 2015. Έτσι μπορεί να συγκρίνει την εξέλιξη του ΑΕΠ από έτος σε έτος χωρίς την επίδραση του πληθωρισμού ή του αποπληθωρισμού (αύξηση ή μείωση του γενικού επιπέδου των τιμών).

Για να καταδειχθεί η μεγάλη διαφορά παραθέτουμε την εξέλιξη του πραγματικού και ονομαστικού ΑΕΠ την τελευταία 15ετία.