ΔΝΤ: Οι παρεμβάσεις στις τιμές συνεπάγονται επιπλέον δαπάνες για τους εθνικούς προϋπολογισμούς
Να μην προσπαθούν να ελέγξουν τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αλλά να επιδιώκουν την προστασία των πιο ευάλωτων και την υποστήριξη των φτωχότερων συμβουλεύει τις κυβερνήσεις το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Οι χώρες θα πρέπει να επιτρέπουν στις εγχώριες τιμές να ακολουθούν τις διεθνείς τιμές», σύμφωνα με την δημοσίευση του Ταμείου.
Οι προσπάθειες να διατηρηθούν χαμηλές οι τιμές συνεπάγονται επιπλέον δαπάνες για τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Επίσης, «οι υψηλότερες τιμές θα ενθαρρύνουν την αποτελεσματικότερη χρήση της ενέργειας και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, ενώ οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων θα δώσουν ώθηση στην αγροτική παραγωγή», αναφέρει η έκθεση.
«Ως εκ τούτου, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διασφάλιση πρόσβασης στα βασικά είδη διατροφής, ειδικά όπου τίθεται εν αμφιβόλω η επισιτιστική ασφάλεια», προσθέτει η έκθεση, προτείνοντας απευθείας μεταφορές μετρητών ή άλλα στοχευμένα εργαλεία για τις ομάδες χαμηλού εισοδήματος, αντί για καθολικές επιδοτήσεις ή φοροελαφρύνσεις. «Οι χώρες θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να καταργήσουν τις επιδοτήσεις».
Ενώ οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων έχουν υποχωρήσει ως έναν βαθμό μετά το υψηλό ρεκόρ του Μαρτίου, ο πόλεμος στην Ουκρανία τροφοδοτεί τον ήδη ισχυρό πληθωρισμό και ανεβάζει τις τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και σιτηρά. Αυτό δυσκολεύει τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, αλλά και αυξάνει το κόστος για τις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες προσπαθούν μέσω επιδοτήσεων να μετριάσουν τον αντίκτυπο στην τσέπη των καταναλωτών.
Αντί για τους έκτακτους φόρους στις εταιρείες ενέργειας που συζητούνται σε ορισμένες χώρες όπως στη Βρετανία, η έκθεση του Ταμείου αναφέρει ότι αντιθέτως οι χώρες θα έπρεπε να φορολογούν μόνιμα τα υπερβολικά κέρδη τους. Μια εισφορά επί των υπερκερδών, ως «οικονομικό ενοίκιο πέρα από τις αποδόσεις που απαιτούν οι επενδυτές», θα προωθούσε την κοινωνική συνοχή και θα αποτελούσε «πηγή σημαντικών εσόδων, προκαλώντας μάλλον μικρή στρέβλωση».