Στο 3% «προσγειώνει» ο ΟΟΣΑ την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 - Στο 2,8% η ανάπτυξη στην Ελλάδα
Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει πλέον ότι ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 3% έναντι της πρότερης εκτίμησης για αύξηση κατά 4,5%.
«Η εισβολή στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τα lockdown σε σημαντικές πόλεις και λιμάνια της Κίνας, έχουν δημιουργήσει νέα αρνητικά σοκ» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο ΟΟΣΑ.
Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, όπως εξηγεί πιο αναλυτικά, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ενώ η κινεζική πολιτική μηδενικής ανοχής στον Covid έρχεται να επιβαρύνει έτι περισσότερο την ανάπτυξη, δεδομένης της σημασίας της ασιατικής χώρας στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες και στη συνολική κατανάλωση.
Αισθητή επιβράδυνση προβλέπει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη για την Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,8% εφέτος έναντι ανάπτυξης 8,3% το 2021, ενώ για το 2023 αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5%.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή εκτιμά ότι θα κορυφωθεί μέσα στο 2022, φθάνοντας κατά μέσο όρο στο 8,8%, πριν περιοριστεί στο 3,4% το 2023.
Κατά τον ΟΟΣΑ οι υψηλές παγκόσμιες τιμές, η αυξημένη αβεβαιότητα και οι συνθήκες σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής εν μέρει θα εξουδετερώσουν τον θετικό αντίκτυπο των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τις επιδράσεις από τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την αύξηση των εξαγωγών και τη βελτίωση των επενδύσεων.
Η καθοδική αναθεώρηση του ΟΟΣΑ έρχεται λίγες ώρες μετά την αντίστοιχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία «έκοψε» την εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2022 στο 2,9% από 4,1% προηγουμένως.
«Η ανάπτυξη θα είναι σημαντικά χαμηλότερη στις περισσότερες χώρες και ειδικά στην Ευρώπη» επαναλαμβάνει ο Οργανισμός, ο οποίος παραπέμπει στο εμπάργκο των Βρυξελλών στις εισαγωγές πετρελαίου και άνθρακα από τη Ρωσία. Γι’ αυτό τον λόγο, «βλέπει» ανάπτυξη μόλις κατά 2,6% στην ευρωζώνη.
Όμως, ακόμη και για τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν σαφώς μικρότερη ή και μηδαμινή οικονομική εξάρτηση από τη Ρωσία, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα καθοριστεί στο 2,5% του ΑΕΠ.
Εξίσου αρνητική είναι η «εικόνα» για τις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες θα πληγούν δυσανάλογα από τις ελλείψεις στη διατροφική αλυσίδα, λόγω της υψηλής εξάρτησης σε εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις εμπόλεμες Ρωσία και Ουκρανία. Ενώ η Κίνα θα αναπτυχθεί κατά 4,4% και η Ινδία κατά 6,9%, η Βραζιλία δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1%, αρκούμενη στο 0,6% του ΑΕΠ.