Σφυροκόπημα σε μετοχές και ομόλογα λόγω πληθωρισμού – Οι κερδοσκόποι τρίβουν τα χέρια τους
Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται οι αγορές, καθώς το φάντασμα του πληθωρισμού επιστρέφει δριμύτερο και αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να συσφίξουν τη νομισματική τους πολιτική.
Μόλις χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι κεντρικές τράπεζες για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, θα παρέμβουν στα επιτόκια, κάτι το οποίο βάζει τέλος στην εποχή του φθηνού χρήματος.
Σε νέα υψηλά ο πληθωρισμός
Στις ΗΠΑ Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 8,6% σε ετήσια βάση τον Μάϊο, επίπεδα που είναι τα υψηλότερα των τελευταίων 41 ετών. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος στο 8,3%, όσο και τον Απρίλιο. Τον Μάρτιο είχε βρεθεί στο 8,5%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 1% έναντι εκτιμήσεων για ενίσχυση κατά 0,7%. Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός είχε κινηθεί 0,3% υψηλότερα σε μηνιαία βάση. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκε 0,6% σε μηνιαία βάση και 6% σε ετήσια.
Την ίδια στιγμή η Bundesbank προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της για τον πληθωρισμό, εκτιμώντας πως θα ανέλθει στο 7,1% το 2022, πολύ παραπάνω από το 3,6% που είχε προβλέψει τον Δεκέμβριο. Για το 2023 η γερμανική τράπεζα τοποθετεί πλέον τον πληθωρισμό στο 4,5% από 2,2% προηγουμένως.
Στο κόκκινο ευρωαγορές και Wall Street
Στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,75% κινούμενος στις 426 μονάδες ενώ οδεύει προς το να ολοκληρώσει την εβδομάδα περίπου 3% χαμηλότερα, στην μεγαλύτερη πτώση του από τις αρχές Μαΐου.
Ο γερμανικός DAX χάνει 1,7% στις 13.960 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί σε ποσοστό 1,85% στις 6.239 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 1,6% στις 7.358 μονάδες.
Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώνονται στην περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB κατακρημνίζεται κατά -4,3% υποχωρώντας 22.734 μονάδες, με τις μετοχές των τραπεζών στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων καθώς οι αποδόσεις στα κυβερνητικά ομόλογα σημειώνουν ράλι.
Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις και στη Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί πάνω από 1,8%, τον παγκόσμιο δείκτη – βαρόμετρο, S&P 500 να χάνει 2,3% και το Νasdaq να καταγράφει πτώση 2,7%. Για μεγάλη διόρθωση στη Wall Street έκανε λόγο τις προηγούμενες ημέρες η Morgan Stanley, εκτιμά ο S&P 500 θα υποχωρήσει στις 3.400 μονάδες, ήτοι πτώση 18% από τα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου 2022.
Αυξάνουν τα στοιχήματα οι σορτάκηδες
Οικονομολόγοι και αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την πορεία των αγορών το επόμενο διάστημα, εκτιμώντας ότι δύσκολα θα αποφύγουν το bear market ότι η αξία των ανοιχτών «short στοιχημάτων» στα περισσότερα από 3.000 ETF στις ΗΠΑ είναι περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ στις αρχές Μαΐου, η αξία ήταν ακόμα 243 δισεκατομμύρια δολάρια. «Αυτό είναι ένα σήμα – προειδοποίηση», επεσήμανε ο Volker Brühl, Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Χρηματοοικονομικών Μελετών στη Φρανκφούρτη, τονίζοντας ότι «η συμπεριφορά των hedge funds είναι ένας πολύ ισχυρός δείκτης της αγοράς».
Ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα της περιφέρειας
Συνθήκες sell off επικρατούν στην αγορά ομολόγων της περιφέρειας, με το χάσμα αποδόσεων μεταξύ των 10ετών ιταλικών ομολόγων και των αντίστοιχων τίτλων της Γερμανίας να διευρύνεται για τρίτη ημέρα στις 226 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτινάσσεται σε επίπεδα 30 μηνών στο 4,39%, με αποτέλεσμα το spread να διαμορφώνεται στις 285,3 μονάδες βάσης. Το πενταετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 3,16% και το 15ετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 4,4%.
Στα ύψη το πετρέλαιο
Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο, η τιμή του ξεπέρασε το φράγμα των 124 δολαρίων και πλέον ο επόμενος πήχης είναι τα 150 δολάρια, με τους αναλυτές και τα στελέχη των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών να αδυνατούν να κάνουν προβλέψεις για τις επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας. H Goldman Sachs προχώρησε εκ νέου σε ανοδική αναθεώρηση, των εκτιμήσεών της για την πορεία του πετρελαίου, καθώς διαπίστωσε ότι οι διαρθρωτικές ελλείψεις παραμένουν ανεπίλυτες μέχρι σήμερα. Σε αυτό το περιβάλλον, η τράπεζα αύξησε τον στόχο της μέγιστης καλοκαιρινής τιμής του πετρελαίου από 125 σε 140 δολάρια, ενώ παράλληλα αύξησε τους στόχους της για τις τιμές του πετρελαίου για το υπόλοιπο του 2022 και του 2023 κατά 10 δολάρια υψηλότερα από πριν.