UBS: Να ανησυχείτε πολύ για τις ελληνικές εκλογές
Σε έκθεσή του με τίτλο «Ελληνικές εκλογές: Να ανησυχείτε, να ανησυχείτε πολύ», ο αναλυτής Στεφάν Ντεό εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος μη καταβολής της επόμενης δόσης. Σύμφωνα με τη UBS, η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει δύο κινδύνους μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ενώ μέχρι τότε θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.
Ο πρώτος κίνδυνος είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης, που σύμφωνα με το βασικό σενάριο θα αποτελείται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ωστόσο, αναφέρει η έκθεση, μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το συγκεκριμένο σενάριο δεν είναι τόσο βέβαιο.
Σύμφωνα με την UBS, εφόσον οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού αποτύχουν, η πιθανότερη ημερομηνία για νέες εκλογές είναι η 10η Ιουνίου.
Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά την άμεση επιβολή νέων μέτρων. Άμεσα θα πρέπει να επιβληθούν περικοπές 3 δισ. ευρώ και τη διετία 2013-2014, οι παρεμβάσεις ανέρχονται στα 12 δισ. ευρώ.
Σχεδόν απίθανη η επαναδιαπραγμάτευση
Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, η υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να ζητήσουν αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου προϋποθέτει «ένα βαθμό ελευθερίας κινήσεων που τα δύο κόμματα δεν έχουν». Όπως αναφέρει η έκθεση, υπάρχει ελάχιστη, αν όχι μηδαμινή διάθεση του ΔΝΤ και της Ευρώπης για να συναινέσουν σε κάτι τέτοιο.
Κίνδυνος διακοπής του δανεισμού
Η τράπεζα εκτιμά ότι τα χρήματα τελειώνουν πιο γρήγορα, ενώ η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα πρέπει να κάνει στροφή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Σύμφωνα με τη UBS, υπάρχει κίνδυνος προσωρινής διακοπής της χρηματοδότησης, αν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, αν και ο κίνδυνος πλήρους διακοπής του προγράμματος είναι απίθανος.
Σε περίπτωση που το ΔΝΤ παγώσει την παροχή ρευστότητας, τότε η Ελλάδα θα έχει τέσσερις επιλογές. Πρώτον, να δεσμευτεί άμεσα για εφαρμογή των περικοπών, που είναι και το πιθανότερο σενάριο. Δεύτερον, να περιμένει, ελπίζοντας ότι οι δανειστές θα δεχθούν την επαναδιαπραγμάτευση, κάτι που όμως ελλοχεύει τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής. Τρίτον, τη δημιουργία ενός παράλληλου νομίσματος για τις δημόσιες δαπάνες, σε μικρή κλίμακα και για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς αν υπάρξει παράταση, η κατάσταση δύσκολα θα ανατραπεί. Τέταρτον, η υιοθέτηση νέου νομίσματος και η έξοδος από το ευρώ, ένα σενάριο που συγκεντρώνει και τις μικρότερες πιθανότητες.