«Σφυροκόπημα» σε μετοχές και ομόλογα – Για σκηνικό χάους προειδοποιούν οι αναλυτές
Tο φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού επιστρέφει δριμύτερο και οι κεντρικές τράπεζες βάζουν τέλος στο φθηνό χρήμα
Οι τριγμοί στα χρηματιστήρια και στα ομόλογα συνεχίζονται, ενώ οι τιμές ενέργειας παίρνουν πάλι την ανιούσα. Την ίδια στιγμή το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού επιστρέφει δριμύτερο και οι κεντρικές τράπεζες βάζουν τέλος στο φθηνό χρήμα, προχωρώντας σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής.
Εν μέσω αυτού του κλίματος και καθώς εντείνονται οι ανησυχίες πως οι οικονομίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με την ύφεση, οι επενδυτές αποεπενδύουν μαζικά από τα ριψοκίνδυνα assets, με αποτέλεσμα οι αγορές να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.
Μαζικές ρευστοποιήσεις στα ομόλογα
Ισχυρές είναι οι πιέσεις στα ομόλογα, κυρίως της περιφέρειας, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να ξεπερνά στη διάρκεια της ημέρας το 4,7% καταγράφοντας μία αύξηση της τάξεως των 300 μονάδων βάσης (ή 3% από την αρχή του έτους).
Αναλόγως κινείται και η απόδοση του πενταετούς ομολόγου η οποία έχει ξεπεράσει το 3,65%. Στην ελληνική αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 122 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 44 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Σημαντική επιδείνωση εμφανίζουν και τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να σκαρφαλώνει πάνω από το 4,4%, καθώς η χώρα διαθέτει το δεύτερο υψηλότερο Δημόσιο Χρέος μετά την Ελλάδα.
Sell off στο Χ.Α. – Νέες απώλειες στις ευρωαγορές
Συνθήκες sell off επικράτησαν στο ελληνικό χρηματιστήριο και ο Γενικός Δείκτης κατακρημνίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά πτώση έως και 5,10%. Το κλίμα στην αγορά επιβάρυνε και το ξεπούλημα στην αγορά ομολόγων, κάτι που ερμηνεύθηκε ως αποφυγή του ελληνικού ρίσκου από θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Η αγορά δέχθηκε ετεροχρονισμένες πιέσεις, καθώς χθες ήταν κλειστή, μετά το χθεσινό ξεπούλημα" στη Wall street, καθώς η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενέτεινε τις ανησυχίες για επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed.
Η πτώση των τιμών των μετοχών πραγματοποιήθηκε με αυξημένο τζίρο, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 822,84 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 4,60%.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 818,56 μονάδες (-5,10%). Πτωτικά κινήθηκαν για μία ακόμη ημέρα και οι ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,25%. Ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε πτώση 1,20%, ο DAX στη Φρανκφούρτη έχασε 0,91% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 σημείωσε πτώση 1,43%.
Ανοδικά φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Αναφορικά με την τιμή του φυσικού αερίου, έκανε άλμα 18,7%, σε επίπεδα 99 ευρώ ανα MWh στον απόηχο της ανακοίνωσης από τη Cazprom ότι μείωσε για «τεχνικούς λόγους» κατά 40% την ροή αερίου στον κύριο αγωγό Nordstream προς την Γερμανία. Ανοδικά και οι τιμές του «μαύρου χρυσού», με το αργό πετρέλαιο να ενισχύεται πάνω από 1%, ξεπερνώντας τα 122 δολάρια το βαρέλι.