Επιδότηση καυσίμων μέχρι τον Σεπτέμβριο – Τον Ιούλιο ξεκινά το νέο Fuel Pass
Σε μια πρώτη εξειδίκευση της νέας επιδότησης καυσίμων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Επεξηγώντας, δηλαδή, τη φράση του πρωθυπουργού ότι η επιδότηση καυσίμων δεν θα αφορά μόνο τις καλοκαιρινές διακοπές, ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι το νέο Fuel Pass θα ισχύει μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η έναρξη της ισχύος της νέας επιδότησης καυσίμων θα είναι ο Ιούλιος με τις ανακοινώσεις να προσδιορίζονται για την ερχόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν αποκάλυψε περισσότερα σχετικά με το ύψος των νέων παρεμβάσεων αλλά και τον τρόπο που θα χορηγηθούν, παραπέμποντας στη συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με τον πρωθυπουργό.
Στο ερώτημα, πάντως, εάν θα πρόκειται για «γενναία» παρέμβαση, ο Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε ότι είναι σχετικό καθώς για το οικονομικό επιτελείο μπορεί να είναι γενναία αλλά και για πολίτη ψίχουλα.
Η νέα επιδότηση καυσίμων
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr με το νέο Fuel Pass θα υπάρξει αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων στα 45.000 ευρώ, από 30.000 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η αύξηση του ποσού της επιδότησης στα 40-60 ευρώ το τρίμηνο από 30 έως 50 ευρώ. Επίσης αναμένεται να συνεχιστεί η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και μετά τον Ιούνιο, η οποία ανέρχεται σε 12 λεπτά το λίτρο (με τον ΦΠΑ στα 15 λεπτά), ενώ είναι πιθανό να αυξηθεί το χορηγούμενο ποσό.
Παράλληλα, μεθαύριο Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα Power Pass για την υποβολή αιτήσεων επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν επιστροφές ποσών έως 600 ευρώ. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τα τέλη Ιουνίου. Η οικονομική ενίσχυση θα παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021.
Η παρέμβαση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας
Έτοιμη είναι και η ρύθμιση για την εφαρμογή του έκτακτου μηχανισμού παρέμβασης στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτίθεται να την καταθέσει σύντομα στη Βουλή ως τροπολογία σε κάποια από τα νομοσχέδια της κυβέρνησης προκειμένου να ψηφιστεί και να ξεκινήσει η λειτουργία του προσωρινού καθεστώτος ελέγχου των τιμών του ρεύματος.
Πηγές θέλουν την τροπολογία να είναι γενικού περιεχομένου, θέτοντας το πλαίσιο της λειτουργίας του μηχανισμού. Αυτός θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και θα έχει ανώτατο όριο εφαρμογής μέχρι την 1η Ιουνίου 2023. Με την ψήφιση της τροπολογίας θα εκδοθούν οι αναγκαίες ρυθμιστικές αποφάσεις προκειμένου να εξειδικευτούν θέματα όπως το ύψος του πλαφόν που θα τίθεται στη χονδρεμπορική αγορά.
Στόχος της κυβέρνησης είναι με τον μηχανισμό και σε συνδυασμό και με επιδοτήσεις της τάξεως των 3,2 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων να υποχωρήσει η τιμή της κιλοβατώρας στα 0,145 ευρώ. Σήμερα, με τις επιδοτήσεις, η τιμή κυμαίνεται στα επίπεδα των 0,23 ευρώ, ενώ χωρίς αυτές διαμορφώνεται στα περίπου 0,33 με 0,35 ευρώ. Οι προαναφερόμενες τιμές είναι σε μέσα επίπεδα και αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση.
Η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας θα διαμορφώνεται κανονικά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας με βάση τις προσφορές που δίνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Στη συνέχεια το Χρηματιστήριο θα παρακρατεί τα ποσά που προκύπτουν από τη διαφορά της ανώτατης τιμής αποζημίωσης των μονάδων και της χρηματιστηριακής τιμής. Το συγκεκριμένο ποσό θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο με τη σειρά του μαζί με τους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό θα αποτελούν την πηγή της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος.