Νέο εργαλείο στήριξης των κρατικών ομολόγων προανήγγειλε η ΕΚΤ – Επιφυλακτικοί οι επενδυτές
Ένα νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού της αγοράς (anti-fragmentation instrument) ομολόγων της ευρωζώνης προανήγγηειλε η ΕΚΤ σε δήλωση που εξέδωσε μετά τη λήξη του Διοικητικού της Συμβουλίου. Η ανακοίνωση δεν ικανοποίησε του επενδυτές, κάτι που αποτυπώθηκε στις αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες πήραν ξανά την ανιούσα.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚΤ αναφέρει τα εξής:
«Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η σταδιακή διαδικασία εξομάλυνσης της πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να δράσει ενάντια στους κινδύνους κατακερματισμού που αναζωπυρώνονται.
Η πανδημία έχει αφήσει μόνιμα τρωτά σημεία στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, τα οποία πράγματι συμβάλλουν στην άνιση μετάδοση της ομαλοποίησης της νομισματικής μας πολιτικής σε όλες τις δικαιοδοσίες.
Βάσει αυτής της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο PEPP, με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να ανταποκριθεί στην εντολή της για τη σταθερότητα των τιμών.
Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος, από κοινού με τις υπηρεσίες της ΕΚΤ να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου μέσου, κατά του κατακερματισμού της αγπράς, το οποίο θα τεθεί προς εξέταση από το Διοικητικό Συμβούλιο».
Το νέο εργαλείο
Το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού κρίθηκε επιβεβλημένο για λόγους μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Ειδικότερα, η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής βασίζεται στον αντίκτυπο που θα έχουν οι αυξήσεις των επιτοκίων στο κόστος δανεισμού στην οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Όταν η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια, το κόστος δανεισμού θα πρέπει να αυξάνεται γραμμικά σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, και το κόστος δανεισμού να αυξάνεται σημαντικά περισσότερο σε ορισμένες χώρες από ότι σε άλλες, τότε η νομισματική πολιτική δεν επιτυγχάνει το σκοπό της.
Η κρίση της αγοράς
Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ κρίθηκαν μάλλον γενικόλογες από τους επενδυτές με αποτέλεσμα να αυξηθούν εκ νέου οι αποδόσεις των ομολόγων συγκεκριμένων κρατών της ζώνης του ευρώ.
Ενδεικτικά, το ιταλικό δεκαετές ομόλογο, η απόδοση του οποίου είχε υποχωρήσει στο 3,869%, βρέθηκε ξανά στο 4,153%. Αντιθέτως, το ελληνικό δεκαετές ομόλογο, η απόδοση του οποίου είχε βρεθεί στο 4,7% αποκλιμακώθηκε στο 4,26%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές στην αγορά ομολόγων, οι επανεπενδύσεις του PEPP έχουν αναφερθεί πολλές φορές, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ενεργά. Κατά τους ίδιους φαίνεται πιο πιθανό η ΕΚΤ να εξαντλήσει πρώτα αυτό το εργαλείο πριν ξεκινήσει ένα εντελώς νέο πρόγραμμα για τον έλεγχο των περιφερειακών spreads.