Ρέει αίμα στις αγορές – Ξεπούλημα σε μετοχές και ομόλογα, σε κλοιό πιέσεων το Χρηματιστήριο Αθηνών
Tα μισόλογα από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει σε ένα αποτελεσματικό πλέγμα μέτρων για να τιθασεύσουν από τον πληθωρισμό και περιορίζονται μόνο στην αύξηση των επιτοκίων αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες ότι η παγκόσμια οικονομία σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ύφεση. Χθες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της από το 1994 σε μία προσπάθεια να τιθασεύσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.
Σήμερα η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα SNB αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά την τελευταία 15ετία, ακολουθώντας τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες στις αυξήσεις επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. To ελβετικό φράγκο καταγράφει μεγάλη άνοδο 1,6% έναντι του ευρώ στο 1,0225 φράγκο και κατά 1% έναντι του ευρώ, μετά την αναπάντεχη απόφαση για αύξηση των επιτοκίων στο -0,25% από -0,75%.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι πωλητές επανήλθαν δριμύτεροι στις αγορές, προκαλώντας sell off σε μετοχές και ομόλογα. Στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια -συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού- «βυθίζονται», ενώ αναταράξεις καταγράφονται και στις αγορές ομολόγων. Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων και η Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 500 μονάδες.
Στις αγορές ομολόγων, ο 10ετής γερμανικός τίτλος, που αποτελεί το σημείο αναφοράς για το μπλοκ, αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,75%.Η απόδοση των 2ετών τίτλων της Γερμανίας, που θεωρούνται πιο «ευαίσθητοι» στις προσδοκίες για τα επιτόκια, ανέβηκε κατά 12 μ.β. στο 1,18%. Η απόδοση του 10ετούς της Ιταλίας ενισχύεται κατά 10 μονάδες βάσης, ανεβαίνοντας ξανά πάνω από το 4%. Η απόδοση του ελληνικού 10ετους ανέβηκε επίσης, στο 4,3%.
Οι διεθνείς οίκοι υποστηρίζουν πως οι αγορές βρίσκονται ξεκάθαρα σε ένα πτωτικό σπιράλ και προβλέπουν πως η διόρθωση θα συνεχιστεί.
«Αναμένουμε περαιτέρω αδυναμία των παγκόσμιων μετοχών», δηλώνει η Credit Suisse, επισημαίνοντας ότι ο παγκόσμιος – δείκτης βαρόμετρο S&P 500 έχει υποχωρήσει απότομα με αυξανόμενο όγκο, διασπάζοντας οριστικά τη βασική στήριξη στις 3.855/15 μονάδες.
Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο ο δείκτης παγκόσμιων μετοχών MSCI AC World είναι πλέον σε bear market, χαμηλότερα κατά 27% από την κορυφή του και η στήριξη είναι στις 570 μονάδες.
Παράλληλα αναμένει ο S&P 500 να συνεχίσει την πτωτική του πορεία μέχρι τις 3.500 - 3.505 μονάδες, ενώ μπορεί να βρει στήριξη στις 3.394 μονάδες και στη συνέχεια στο 38,2% της ανάσχεσης ολόκληρης της ανοδικής τάσης από το χαμηλό του 2009 στις 3.232.
Η Morgan Stanley προβλέπει ότι ο παγκόσμιος δείκτης βαρόμετρο S&P 500 θα σημειώσει πτώση στις 3.400 μονάδες, δηλαδή θα υποχωρήσει κατά 10% από τα τρέχοντα επίπεδα, στις 4.390 μονάδες τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τον αναλυτή του αμερικανικού οίκου Michael Wilson, οι αποτιμήσεις στις μετοχές διαγράφουν τροχιά διόρθωσης, εν αναμονή της νομισματικής σύσφιξης εκ μέρους της Federal Reserves, που προσπαθεί μέσω των επιτοκίων να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Από την πλευρά της η Bank of America επισημαίνει πως οι πληθωριστικές πιέσεις, αντί να κορυφωθούν και να υποχωρήσουν, αναμένεται να ενταθούν, ενώ παράλληλα η οικονομία των ΗΠΑ έχει περάσει σε ύφεση, με τους περισσότερους να το αγνοούν. Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής αναλυτής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Michael Hartnett, οι αγορές αναμένουν εύλογα, μια πιο επιθετική απάντηση από τη Federal Reserve, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική ύφεση. Εν ολίγοις, είπε ο Hartnett, το «σοκ του πληθωρισμού» δεν έχει τελειώσει, το «σοκ των επιτοκίων» μόλις αρχίζει και το «σοκ της ανάπτυξης» είναι καθ' οδόν.