Ενεργειακή κρίση: Η Γερμανία επιστρέφει στον λιγνίτη, η Ελλάδα κρατά αποστάσεις (Γραφήματα)

Την ίδια στιγμή που η Γερμανία ρίχνει το βάρος της στα ορυχεία άνθρακα προκειμένου να διασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της και να αντιμετωπίσει τις πρόσφατες μειώσεις των παραδόσεων ρωσικού αερίου, η Ελλάδα κρατά χαμηλά την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη.
H Ελλάδα κρατά χαμηλά την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη.
AP

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη κινήθηκε σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο, καθώς περιορίστηκε στις 176 γιγαβατώρες (GWh) ενώ σε χαμηλά τετραετίας κινήθηκε και η παραγωγή από ορυκτό αέριο (827 GWh), καταγράφοντας τη χαμηλότερη τιμή από τον Απρίλιο του 2018.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την ανάλυση του Green Tank με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τις πηγές κάλυψης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τον προηγούμενο μήνα. Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση των εισαγωγών οι οποίες έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2020 (793 GWh).

Έτσι, τον Απρίλιο 2022, οι ΑΠΕ μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά κάλυψαν το 51,2% της ζήτησης, το ορυκτό αέριο το 22,4%, οι καθαρές εισαγωγές το 21,5%, ενώ ο λιγνίτης περιορίστηκε μόλις στο 4,8%.

Συνολικά, στο πρώτο τετράμηνο του 2022, οι ΑΠΕ (μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά), υποσκέλισαν τα ορυκτά καύσιμα (ορυκτό αέριο και λιγνίτη), για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα το μερίδιο της «πράσινης» ενέργειας διαμορφώθηκε στο 44,4 % (36,1 % οι ΑΠΕ και 8,3 % τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) ενώ το μερίδιο του λιγνίτη μαζί με το φυσικό αέριο ήταν 44,3 % (10,2 % και 34,1 % αντίστοιχα).