Task Force ανέλαβε να συντονίσει τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Δύο μήνες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν για τη συνέχιση και εντατικοποίηση των ερευνών που αφορούν στον πιθανό εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στη συγκρότηση ομάδας έργου για την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Πηγές της ΕΔΕΥ θεωρούν ότι η αναβάθμιση των έργων έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας οδηγεί στη σύντμηση χρόνων και γραφειοκρατικών διαδικασιών
INTIME

Αντικείμενό της είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων και την παρακολούθηση της επίσπευσης των προγραμμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης αποτελούμενη.

Τα μέλη της είναι πέντε με συντονιστή τον Δρ. Θεόδωρο Τσακίρη, αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ειδικό σύμβουλο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ομάδα εργασίας αναμένεται να εισηγηθεί τα απαιτούμενα μέτρα για την προώθηση των απαραίτητων ενεργειών με στόχο την επίσπευση των ερευνών που αφορούν στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Το εκ νέου άνοιγμα του «φακέλου» των εγχώριων υδρογονανθράκων όπως σηματοδοτήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και η επανεμφάνιση της ΕΔΕΥ σε διεθνείς εκθέσεις και συνέδρια μεγάλων εταιρειών του upstream έβαλαν την Ελλάδα στο «κάδρο» των επενδυτικών προγραμμάτων ενεργειακών κολοσσών.

Η ΕΔΕΥ έχει προχωρημένες συζητήσεις με πετρελαϊκούς ομίλους και, σύμφωνα με κύκλους της δημόσιας εταιρείας, με ορισμένους εξ αυτών έχει υπογράψει και σχετικές συμβάσεις εχεμύθειας ως προς το περιεχόμενο και την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Οι περιοχές που φέρονται να σημαδεύουν οι ενεργειακοί κολοσσοί είναι οι δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης καθώς και οι δύο του Ιονίου Πελάγους.

Για την ΕΔΕΥ, σύμφωνα με όσα τονίζουν πηγές της, το μεγάλο στοίχημα παραμένει η εξερεύνηση των στόχων της Κρήτης και θεωρούν εφικτό τον στόχο για την εκτέλεση και ολοκλήρωση των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών έως το τέλος του 2023. Η θαλάσσια περιοχή με βάση τα γεωλογικά δεδομένα έχει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Στις προτεραιότητες της ΕΔΕΥ βρίσκονται επίσης η διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στην Ελλάδα, ύστερα από 20 και πλέον χρόνια, που είναι σε στόχο της χερσαίας παραχώρησης των Ιωαννίνων. Η περιοχή έχει μισθωθεί από την Energean, με την οποία η ΕΔΕΥ συνεργάζεται για την άρση διοικητικών εμποδίων. Αντίστοιχες ενέργειες γίνονται και για το θαλάσσιο «block 2» που βρίσκεται βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Η κοινοπραξία των Energean - ΕΛ.ΠΕ. αποφάσισε να επισπεύσει τις τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, παρακάμπτοντας τις δισδιάστατες, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχει εντοπιστεί πιθανός στόχος κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Πηγές της ΕΔΕΥ θεωρούν ότι η αναβάθμιση των έργων έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας οδηγεί στη σύντμηση χρόνων και γραφειοκρατικών διαδικασιών για τη χορήγηση των αναγκαίων αδειοδοτήσεων που απαιτούνται στο στάδιο των γεωτρήσεων.