ΔΝΤ: Αναγκαία η αύξηση της αποταμίευσης στην Ελλάδα κατά 9% του ΑΕΠ

Στην ανάγκη αύξησης της εθνικής αποταμίευσης στην Ελλάδα κατά 9% του ΑΕΠ αναφέρεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην απολογιστική του έκθεση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό είναι απαραίτητη συνθήκη προκειμένου να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του χρέους και να κλείσει το σημαντικό επενδυτικό χάσμα που άνοιξε κατά τη διάρκεια της μακράς ύφεσης των μνημονιακών ετών.

Η μείωση της ανεργίας και των αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα θα αυξήσει τις αποταμιεύσεις, λέει το Δ
Η μείωση της ανεργίας και των αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα θα αυξήσει τις αποταμιεύσεις, λέει το ΔΝΤ
IMF Staff Photograph
2'

Κατά το ΔΝΤ, η Ελλάδα υστερεί ιδιαίτερα στις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και σε μικρότερο βαθμό στις αποταμιεύσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων.

«Οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω των διευκολυντικών δημοσιονομικών πολιτικών και της αυξημένης εισοδηματικής αβεβαιότητας, παράγοντες που ενίσχυσαν τις προληπτικές αποταμιεύσεις και κατέστειλαν την κατανάλωση», αναφέρει το ΔΝΤ και προσθέτει πως «καθώς η πανδημία περιορίζεται, τα νοικοκυριά αναμένεται να ομαλοποιήσουν την καταναλωτική τους συμπεριφορά και επομένως το υψηλό επίπεδο αποταμίευσης του 2020 και του 2021 είναι πιθανό να είναι τουλάχιστον εν μέρει προσωρινό».

Στην ίδια βάση σημειώνει πως τα εξωτερικά σοκ που δέχεται η ελληνική οικονομία (πόλεμος Ουκρανίας - Ρωσίας ), αλλά και η σταδιακή σύσφιγξη της δημοσιονομικής πολιτικής θα περιορίσουν τις αποταμιεύσεις.

Στο σημείο αυτό το Ταμείο αναφέρει πως για να επιτευχθεί μια πιο βιώσιμη αύξηση της αποταμίευσης των νοικοκυριών, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών περιορισμών, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής ανεργίας και της εκτεταμένης παραοικονομίας (wide-spread informality.)

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΔΝΤ, η αποταμίευση των νοικοκυριών προβλέπεται να παραμείνει θετική, αλλά όχι επαρκής για τη στήριξη της βιωσιμότητας του χρέους.

Στο σημείο αυτό το ΔΝΤ αναφέρει πως η μείωση της ανεργίας στα επίπεδα του 7% και των αυτοαπασχολούμενων στο 15% (κάτι που θα μείωνε την παραοικονομία) θα μπορούσε να προσφέρει την πρόσθετη αναγκαία ώθηση στα ποσοστά αποταμίευσης.

«Αυτό θα στηρίξει τα απαιτούμενα επίπεδα επενδύσεων καθώς και ένα βιώσιμο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», αναφέρει το ΔΝΤ και προσθέτει πως εάν τα ελληνικά νοικοκυριά επένδυαν το 10% των ετήσιων αποταμιεύσεών τους σε κρατικά ομόλογα, αυτό θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην αποπληρωμή των χρεών της Ελλάδος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή