Ντομπρόβσκις: Απαιτούνται πιο συνετές δημοσιονομικές πολιτικές
Πιο συνετές δημοσιονομικές πολιτικές, καθώς τελειώνει η περίοδος της εύκολης χρηματοδότησης, συστήνει στα κράτη - μέλη της ΕΕ και ιδίως στις χώρες με υψηλό χρέος ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη που παραχώρησε στις Βρυξέλλες με αφορμή πρόταση για την επιβολή δεσμεύσεων για το κλίμα και την εργασία στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ.
Ο Eyρωπαίος αξιωματούχος τόνισε παράλληλα την ανάγκη στήριξης των επενδύσεων με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ ειδικότερα για την Ελλάδα «βλέπει» θετικά τα νέα μέτρα στήριξης έναντι των υψηλών ενεργειακών τιμών, αρκεί να είναι προσωρινά, στοχευμένα και σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν.
«Πρέπει να προσαρμόσουμε τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές μας πολιτικές στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Η περίοδος της πολύ εύκολης χρηματοδότησης τελειώνει», τόνισε ο Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας ότι η νομισματική πολιτική που αποφάσισε η ΕΚΤ θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται σε πιο συνετές δημοσιονομικές πολιτικές. «Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία. Πρέπει να υποστηρίξουμε ιδιαίτερα τα ευάλωτα νοικοκυριά από τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών ενέργειας, προχωρώντας παράλληλα προς μια συνολική συνετή δημοσιονομική στάση, επειδή το περιβάλλον χρηματοδότησης αλλάζει και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη», δήλωσε «δείχνοντας» εμμέσως προς την πρόσφατη νευρικότητα των αγορών. «Δεν μπορούμε να έχουμε ευρείας βάσης δημοσιονομικά κίνητρα», επεσήμανε, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στις συστάσεις που δημοσίευσε χθες το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο για «μέτρια περιοριστική δημοσιονομική ώθηση το 2023».
Στη γραμμή της καθοδήγησης που παρείχε η Κομισιόν, ο Ντομπρόβσκις στάθηκε ειδικότερα στον διαχωρισμό μεταξύ των χωρών με υψηλό χρέος και αυτών με χαμηλό και μεσαίο χρέος. «Συνιστούμε στις χώρες με υψηλό χρέος να είναι πιο περιοριστικές στην αύξηση των τρεχουσών δαπανών για να τις διατηρήσουν κάτω από τη μεσοπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη, και στις χώρες χαμηλού και μεσαίου χρέους να τις διατηρήσουν ευθυγραμμισμένες με τη μεσοπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη», είπε. Τον ρωτήσαμε και για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών. «Κατανοούμε πλήρως τους λόγους αυτού του μέτρου σε μια εποχή που πολλοί Ελληνες αισθάνονται τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών ενέργειας. Υπενθυμίζουμε απλώς ότι οποιαδήποτε στήριξη αυτού του είδους θα πρέπει να είναι προσωρινή και στοχευμένη και σύμφωνα με τις δημοσιονομικές συστάσεις της Επιτροπής για την Ελλάδα», σημείωσε ο Ντομπρόβσκις.
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε επίσης την ανάγκη τα κράτη - μέλη της ΕΕ να συνεχίσουν τις δημόσιες επενδύσεις τόσο μέσω εθνικών κονδυλίων όσο και με ευρωπαϊκούς πόρους. «Το RRF μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικά από χώρες υψηλού χρέους για τη διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης». Σχετικά με τον πληθωρισμό είπε ότι οι τιμές ενέργειας είναι ο κύριος μοχλός πίσω από τον πληθωρισμό, που αρχίζει να εδραιώνεται περισσότερο, ενώ οι υψηλές τιμές ενέργειας διεισδύουν σταδιακά σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας.