Νέες εφεδρείες για να διασφαλιστεί η ενεργειακή ομαλότητα της Ελλάδας

Νέες εφεδρείες για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας κατά τη χειμερινή περίοδο σπεύδει να προσθέσει στις ήδη υπάρχουσες η κυβέρνηση, με φόντο το σταδιακό κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρώπης.

Νέες εφεδρείες για να διασφαλιστεί η ενεργειακή ομαλότητα της Ελλάδας
AP
2'

Η πρώτη αφορά την αποθήκευση ποσοτήτων φυσικού αερίου στην υπόγεια αποθήκη που υπάρχει στη Βουλγαρία. Κίνηση την οποία έχει ήδη κάνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η δεύτερη είναι η θέση σε λειτουργία εντός του φθινοπώρου της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ ισχύος 660 Μεγαβάτ στην Κοζάνη. Πρόκειται για την «Πτολεμαΐδα V», η οποία έρχεται να προστεθεί στις υπάρχουσες που λειτουργούν και θα συνεχίσουν να παράγουν ρεύμα για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Η κυβερνητική απόφαση να αυξηθούν κατά 50% οι εξορύξεις στα ορυχεία του λιγνίτη είναι σε πλήρη εξέλιξη. Με τον τρόπο αυτό οι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα έχουν στις αυλές τους αυξημένα αποθέματα του ορυκτού καυσίμου προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για τη λειτουργία τους για περισσότερες ώρες αν απαιτηθεί.

Η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα που έχει λάβει, όπως η προσθήκη της νέας πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και η θέση σε επιφυλακή μονάδων φυσικού αερίου ώστε αν χρειαστεί να λειτουργήσουν με πετρέλαιο, θωρακίζεται απέναντι στο σενάριο της βίαιης διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου.

Εντός του Ιουλίου αναμένεται να δέσει στον τερματικό σταθμό LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και το δεξαμενόπλοιο που θα αυξήσει τη δυναμικότητα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το FSU θα αποτελέσει ουσιαστικά για την περίοδο Ιουλίου 2022 - Ιουνίου 2023 την τέταρτη δεξαμενή των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο νησάκι της Ρεβυθούσας. Το δεξαμενόπλοιο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει χωρητικότητα 136.000 κυβικά μέτρα και θα αυξήσει την αποθηκευτική χωρητικότητα στα 361.000 κυβικά μέτρα.

Με τον τρόπο αυτό θα είναι πιο εύκολη η αναζήτηση ποσοτήτων LNG ώστε να καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας καθώς και της γειτονικής Βουλγαρίας. Τέλος, ισχυρή εφεδρεία για τη χώρα μας αποτελεί και ο αγωγός TAP, που φέρνει ποσότητες αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή