Τα μέτρα στήριξης συνεχίζονται: Έρχεται και τρίτο Fuel Pass – Στα σκαριά και επιταγή ακρίβειας
Το μέτωπο της ακρίβειας παραμένει ανοιχτό για την κυβέρνηση καθώς αναγνωρίζει ότι παρά τις σημαντικές παρεμβάσεις σε όλα τα «καυτά» μέτωπα από την επιδότηση καυσίμων μέχρι την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής ποτέ τα μέτρα στήριξης δεν θα είναι αρκετά.
Όπλα στη φαρέτρα του οικονομικού επιτελείου η καλύτερη πορεία των εσόδων, η πορεία του τουρισμού αλλά και το γεγονός ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών συνεχίζεται χωρίς κόπωση. Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο η τελική δαπάνη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις είχε αύξηση κατά 10,4% με τα στοιχεία που έχει το ΥΠΟΙΚ να δείχνουν ότι παρέμεινε στα ίδια επίπεδα και το δεύτερο τρίμηνο με τη μέτρηση να γίνεται όχι μόνο με βάση την καταναλωτική δαπάνη αλλά και στον όγκο πωλήσεων προϊόντων και υπηρεσιών.
Ειδικά για τον τουρισμό, δε, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η φετινή περίοδος μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ευρισκόμενη ήδη στον τρίτο της μήνα σε αντίθεση με το 2021 όταν ξεκίνησε με αργούς ρυθμούς από τα τέλη Μαΐου.
Την πρωτοκαθεδρία στους σχεδιασμούς φαίνεται να έχει το τρίτο fuel pass καθώς η επιδότηση καυσίμων αποτελεί κομβικό μέτρο στήριξης καθώς οι μετακινήσεις είναι ένα ανελαστικό έξοδο για τους περισσότερους. Μπορεί το «ταβάνι» των δικαιούχων – 3,1 εκατομμύρια οδηγοί – να έχει φτάσει στη δεύτερη επιδότηση καυσίμων που θα καλύψει τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο, εντούτοις στο οικονομικό επιτελείο αισιοδοξούν σε βαθμό βεβαιότητας ότι θα μπορέσουν να δώσουν και τρίτη επιδότηση καυσίμων η οποία θα είναι και πιο αυξημένη.
Στο τραπέζι παραμένει, επίσης, και η στήριξη μέσω επιταγής ακρίβειας όπως είχε δοθεί το Πάσχα καθώς οι αρμόδιες πηγές μεταφέρουν ότι σε περίπτωση που υπάρξουν επιπλέον περιθώρια από τα έσοδα τότε αυτά θα κατευθυνθούν στη στήριξη των πιο οικονομικά ευάλωτων από όλο το πλέγμα της ακρίβειας.
Fuel Pass 2: Το εισοδηματικό όριο και η επιδότηση
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη νέα κάρτα καυσίμων (Fuel Pass 2) αναμένεται να ανοίξει στα τέλη του Ιουλίου με αρχές Αυγούστου και θα αφορά περισσότερους από 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.
Η επιδότηση καυσίμων θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα (και ελεύθερους επαγγελματίες) φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με δηλωθέν εισόδημα τις 30.000 ευρώ για το φορολογικό έτος 2021, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως τις 45.000 ευρώ.
Το ύψος της επιδότησης
Ειδικότερα, εάν ο δικαιούχος χρησιμοποιήσει την ψηφιακή κάρτα για να λάβει την επιδότηση, το ποσό για το τρίμηνο στην ηπειρωτική Ελλάδα θα ανέλθει σε 80 ευρώ (με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό σε 65 ευρώ) έναντι των 45 ευρώ της προηγούμενης επιδότησης. Για τις νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης) είναι 100 ευρώ (85 ευρώ για τραπεζικό λογαριασμό) έναντι των 55 ευρώ.
Για τις μοτοσικλέτες είναι 60 ευρώ (45 ευρώ για τραπεζικό λογαριασμό) έναντι των 35 ευρώ. Ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές, για τις μοτοσικλέτες είναι 70 ευρώ (55 ευρώ για τραπεζικό λογαριασμό). Γενικά, με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας η επιδότηση αυξάνεται κατά 15 ευρώ έναντι των 5 ευρώ την προηγούμενη φορά.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η επιδότηση είναι 0,44 ευρώ/λίτρο για την ηπειρωτική Ελλάδα και 0,56 ευρώ/λίτρο για τις νησιωτικές περιοχές. Υπολόγισε δε, ότι τα 180 λίτρα βενζίνης για το τρίμηνο που επιδοτούνται, αντιστοιχούν σε δρομολόγιο 600 χιλιομέτρων τον μήνα. Ενώ, με την επιδότηση η τιμή της βενζίνης θα μειωθεί σε κάτω από 2 ευρώ το λίτρο. Το συνολικό κόστος του μέτρου αυτού ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, συνεχίζεται και για το επόμενο τρίμηνο η επιδότηση στην αντλία του πετρελαίου κίνησης (ντίζελ) με 0,12 ευρώ/λίτρο ή 0,15 ευρώ/λίτρο με τον ΦΠΑ. Το κόστος ανέρχεται σε 115 εκατ. ευρώ.
Τα ποσά για το επίδομα βενζίνης
- Σε ηπειρωτική περιοχή: 65 ευρώ χωρίς κάρτα - 80 με κάρτα
- Σε νησιωτική (και την Κρήτη): 85 ευρώ χωρίς κάρτα - 100 ευρώ με κάρτα.
- Μοτοσικλέτες σε ηπειρωτική περιοχή: 45 ευρώ χωρίς κάρτα - 60 με κάρτα
- Μοτοσικλέτες σε νησιωτική περιοχή: 55 ευρώ χωρίς κάρτα - 70 με κάρτα.
Επιταγή ακρίβειας
Η επιταγή ακρίβειας που δόθηκε το Πάσχα ήταν στα 200 ευρώ και οι δικαιούχοι ήταν χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑμεΑ, δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων αλλά και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος οι οποίοι είχαν λάβει διπλάσιο ποσό. Επίσης είχε δοθεί μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση τον Απρίλιο, για το επίδομα παιδιού. Συγκεκριμένα, το ποσό της ενίσχυσης ήταν σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.