Βαριές απώλειες σε Wall Street και ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη
Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρίσκεται η Wall Street με τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη να κυριαρχούν και τους επενδυτές να προχωρούν σε πωλήσεις.
Ο Dow Jones χάνει 622 μονάδες ή -2% στις 30.474 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί 70,54 μονάδες ή 1,84% στις 3.754 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 128 μονάδες ή 1,16% στις 10.999 μονάδες.
Το αρνητικό άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς επιτάχυνε την πτώση στις ευρωπαϊκές μετοχές. Η αγορά της Φρανκφούρτης χάνει 2,5%, το Λονδίνο 2%, το Παρίσι 2,5%, η Μαδρίτη 1,6% και το Μιλάνο 2,1%.
Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, λόγω της αναζωπύρωσης των φόβων για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, εξέλιξη που εγείρει ελπίδες για επιβράδυνση της νομισματικής σύσφιξης από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών.
Η διάθεση για ανάληψη κινδύνων περιορίζεται και οι χρηματιστηριακές αγορές υποχωρούν, με το ευρώ να βυθίζεται σε χαμηλό δύο δεκαετιών, καθώς η νέα εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για την υγεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ, η ταχύτητα της Federal Reserve στη σύσφιξη της πολιτικής της, με την κεντρική τράπεζα να πραγματοποιεί τον Ιούνιο τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της από το 1994, συνεχίζει να ενισχύει το αμερικανικό δολάριο. Ο δείκτης δολαρίου κερδίζει 0,8% στο 106,01 και σκαρφαλώνει σε υψηλό άνω των 19 ετών, με το ευρώ να κατρακυλά κοντά στο ένα προς ένα έναντι του δολαρίου.
Τέλος, μεγάλη πτώση καταγράφουν και οι τιμές του πετρελαίου με τις ανησυχίες για μια πιθανή παγκόσμια ύφεση που θα περιόριζε τη ζήτηση καυσίμων να πιέζουν τις τιμές. Το Μπρεντ χάνει 5% στα 107 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχωρεί κατά 5% στα 103 δολάρια το βαρέλι.
Τέλος, από τον κλοιό των πιέσεων δεν γλύτωσε ούτε το Bitcoin το οποίο διαπραγματεύεται στα 19.423 δολάρια, υποχωρώντας σε σχέση με τις πρωινές συναλλαγές.