Αναδρομικά - Τσουκαλάς στο Newsbomb.gr: Αποκλεισμένοι οι συνταξιούχοι που δεν προσέφυγαν δικαστικά
Ο μόνος τρόπος να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους, συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν τα διεκδίκησαν δικαστικώς ή άργησαν να το κάνουν έως την δήλη ημερομηνία (30/7) είναι μόνο με πολιτική απόφαση, σημειώνει ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς
«Δικαίωμα να διεκδικήσουνε δικαστικά τα αναδρομικά έχουν μόνο όσοι έχουν ασκήσει αγωγή έως 30/7 του 2020», ξεκαθάρισε ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς μιλώντας στο Newsbomb.gr για την απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις. Είναι η ημέρα που βγήκε η υπουργική απόφαση επί υπουργίας του Βρούτση όπου περιόρισε τα αναδρομικά μόνο στις κύριες συντάξεις και εν μέρει συμμορφωνόταν με την πρώτη απόφαση του ΣτΕ.
«Όσοι δεν έκαναν αγωγή ή την έκαναν μετά τις 30/7 το ΣτΕ έκρινε ότι είναι εκπρόθεσμη οπότε δεν τα δικαιούνται. Ακόμα και να δικάσει το δικαστήριό τους εάν πάει σε ανώτερο βαθμό το δικαστήριο δεν θα βγάλει θετική απόφαση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουκαλάς.
Όπως εξήγησε ο ίδιος στη συνέχεια, ο μόνος τρόπος να δοθούν σε όλους (συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν τα διεκδίκησαν δικαστικώς ή άργησαν να το κάνουν έως την δήλη ημερομηνία 30/7) είναι μόνο με πολιτική απόφαση.
Τέλος ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε πως εφόσον υπάρχει δικαστική απόφαση να δοθούν, η κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα στο σύνολό του και να χορηγήσει τα χρήματα, χωρίς δικαστήριο σε όλους, «όπως είχε αναφέρει και στο παρελθόν για ενιαία λύση στο ζήτημα». «Η κυβέρνηση θα πρέπει να βγάλει τους ανθρώπους από τα δικαστικά έξοδα και να δώσει τα χρήματα χωρίς δικαστήριο, αυτό είναι το κοινωνικά και πολιτικά ορθό», κατέληξε
Χατζηδάκης: Μέχρι τέλος καλοκαιριού θα έχει λήξει το θέμα
«Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι, προτίθεται να δώσει τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις, όχι μόνο σε αυτούς που προσέφυγαν, αλλά σε όλους ακόμα κι αυτούς που δεν είχαν προσφύγει. Παράλληλα, λόγω των δημοσιονομικών, δεν ήταν εφικτή η καταβολή των δώρων. Η κυβέρνηση επιμένει στη θέση της, που είχε εκφραστεί το 2020», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί πολιτική λύση -χωρίς δικαστήριο- έστω σε εκείνους που είχαν προσφύγει σε δικαστήριο μέχρι 30/7 του 2020.
«Ο κ. Πέτσας είχε μιλήσει για τις κύριες συντάξεις, δεν είχε μιλήσει για τα δώρα και για τα αναδρομικά για τα οποία τώρα γίνεται η συζήτηση. Εν πάση περιπτώσει ποια είναι η ουσία του θέματος; Ό,τι η κυβέρνηση από το 2020 -πριν πάω εγώ στο υπουργείο Εργασίας- επειδή είχαν βγει αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας – είχε ανακοινώσει πάλι δια του κυρίου Πέτσα στις 31 Ιουλίου του 2020 ότι προτίθεται να δώσει τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις όχι μόνο σε αυτούς που προσέφυγαν αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους που δεν είχαν προσφύγει, πράγμα και το οποίο κι έγινε από τότε. Αλλά παράλληλα την ίδια ημέρα είχε πει ότι για λόγους δημοσιονομικούς τους οποίους εξήγησε και τους οποίους προέβαλε και στο δικαστήριο, στο Συμβούλιο της Επικρατείας ότι δεν προχώρησε στην καταβολή των δώρων και των αναδρομικών, χονδρικά διότι δεν το άντεχε η οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης και κατέληξε λέγοντας ότι «έγινε λοιπόν η προσφυγή εναντίον ουσιαστικά της απόφασης της κυβερνήσεως διότι όταν λέμε δημόσιο τι εννοούμε; Tη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ουσιαστικά επιμένει στη θέση της που είχε διατυπωθεί από τον Ιούλιο του 2020».
Η απόφαση του ΣτΕ
Σημειώνεται ότι το ΣτΕ επιδίκασε την επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα για το 11μηνο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016 (με βάση τη μνημονιακή νομοθεσία του 2011-12), αλλά μόνο για όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη έως τις 31 Ιουλίου 2020, εφόσον έχουν τελεσιδικήσει ή τελεσιδικήσουν μελλοντικά οι υποθέσεις τους στα δικαστήρια.
Ετσι, όσοι δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη αλλά και εκείνοι που δεν θα δικαιωθούν στα δικαστήρια, βάσει της απόφασης του ΣτΕ δεν δικαιούνται επιστροφής αναδρομικών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, περίπου 300.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι υπέστησαν τις εν λόγω περικοπές, είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη έως τις 31 Ιουλίου 2020.
Αντίθετα, περίπου 1.300.000 συνταξιούχοι, αν και υπέστησαν περικοπές, δεν προσέφυγαν. Ετσι, με βάση όσα προκύπτουν από την απόφαση του ΣτΕ, εφόσον δικαιωθούν από τα δικαστήρια, οι 350.000 οι οποίοι προσέφυγαν, αυτοί και όχι όσοι δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, θα λάβουν πίσω τα αναδρομικά τους.
Αυτό σημαίνει ότι 3 στους 4 συνταξιούχους θα αποκλειστούν από την επιστροφή των περικοπών τις οποίες υπέστησαν και μόνο 1 στους 4 θα λάβει αναδρομικά. Η δικαστική περιπέτεια αν αυτή πραγματοποιηθεί θα είναι χρονοβόρα (έως 5-6 έτη).
Κι αυτό γιατί μετά την πρωτόδικη απόφαση που λαμβάνουν τα διοικητικά δικαστήρια, συνήθως ακολουθεί έφεση από την πλευρά του ΕΦΚΑ και εκδίκασή της, σε δεύτερο βαθμό. Εν συνεχεία προκύπτει η τελεσίδικη απόφαση και επιδικάζονται τα ποσά που οφείλονται ανά περίπτωση και μάλιστα έντοκα (6% τόκος ανά έτος).