ΕΛΤΕ: Τι αλλάζει στις εκθέσεις βιωσιμότητας των επιχειρήσεων
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης & Ελέγχων (ΕΛΤΕ) και μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, από το 2024, οι εισηγμένες και οι μη εισηγμένες μεγάλες επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 250 ατόμων και κύκλο εργασιών άνω των 40 εκατ. ευρώ (όπως ορίζεται στην λογιστική οδηγία 2013/34/ΕΕ) πρέπει να γνωστοποιούν τους κινδύνους που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG), καθώς και τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων τους στο περιβάλλον και τους ανθρώπους, με βάση κοινά πρότυπα βιωσιμότητας τα οποία αναμένονται να οριστικοποιηθούν από την Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Χρηματοοικονομική Πληροφόρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFRAG).
Παράλληλα θα υπάρξει μέριμνα ώστε όλες αυτές οι πληροφορίες να δημοσιοποιούνται σε ειδικό τμήμα των εκθέσεων διαχείρισης των επιχειρήσεων.
Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι η νέα οδηγία δεν θα επιβάλλει νέες απαιτήσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), εκτός από αυτές τις ΜΜΕ που είναι εισηγμένες σε ρυθμιζόμενες αγορές της ΕΕ. Τα πρότυπα που θα εκδοθούν για τις ΜΜΕ θα είναι προσαρμοσμένα στις δυνατότητες και τους πόρους των εν λόγω εταιρειών και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προαιρετική βάση.
Το γεγονός αυτό έχει μεγάλη σημασία για την χώρα μας, δεδομένου ότι η νέα Οδηγία δεν θα επιβαρύνει με επιπρόσθετα κόστη τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την κινητήριο δύναμη της Ελληνικής οικονομίας.
Η οδηγία CSRD θα απαιτεί, επίσης, από τις οντότητες να συμμορφώνονται με την Ταξινόμηση της ΕΕ για τις βιώσιμες δραστηριότητες, η οποία είναι ένα σύστημα ταξινόμησης των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων.
Οι επιχειρήσεις θα έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν εκτός από τις εκθέσεις χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και εκθέσεις βιωσιμότητας και οι επενδυτές θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστα, διαφανή και συγκρίσιμα δεδομένα δίνοντας τέλος στο φαινόμενο του “Greenwashing”.
Οι πληροφορίες που θα παρέχουν οι εταιρείες σχετικά με θέματα του πλαισίου ESG θα ελέγχονται και θα πιστοποιούνται είτε από Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές είτε από άλλο Πάροχο Υπηρεσιών Διασφάλισης ο οποίος θα πρέπει να είναι διαπιστευμένος σύμφωνα με Κανονισμό (ΕΚ) αριθ.765/2008, δημιουργώντας κατά συνέπεια ένα νέο πλαίσιο στην αγορά των ελεγκτικών υπηρεσιών.
Κατά τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο, η προσωρινή συμφωνία υπόκειται στην έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ως εκ τούτου, οι απαιτήσεις ενδέχεται να αλλάξουν και το τελικό κείμενο της οδηγίας (CSRD).