D-DAY Η 21Η ΙΟΥΛΙΟΥ
Φυσικό αέριο: Με κομμένη την ανάσα η Ευρώπη για τον Nord Stream – Tο σχέδιο της Ελλάδας
Μέρα την ημέρα θα μετράει η Ευρώπη το διάστημα μέχρι το πρωί της 21ης Ιουλίου οπότε και θα περιμένει να δει αν θα έχουν ολοκληρωθεί οι ανακοινωμένες εργασίες συντήρησης του αγωγού Nord Stream ώστε να ξεκινήσει εκ νέου η ροή του φυσικού αερίου που έχει διακοπεί από το πρωί της Δευτέρας (11/07).
Για την ώρα ένα «τεχνικό» πρόβλημα ξεπεράστηκε καθώς ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει στη Γερμανία την επισκευασμένη τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream 1 ως περιορισμένη και μόνο για την περίπτωση αυτήν εξαίρεση από τις εθνικές κυρώσεις που επέβαλε ο Καναδάς στη Ρωσία.
Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το ποια θα είναι η κίνηση της Ρωσίας στις 21 Ιουλίου εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων κατά της Μόσχας από τις χώρες της Δύσης.
«Λάδι στη φωτιά» έριξε ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Gazprom να επεκταθεί η πρακτική της πώλησης στο εθνικό νόμισμα, το ρούβλι, και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), πέραν του φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανώτερο στέλεχος της εταιρείας, μετέδωσε πριν από μία εβδομάδα ότι η διοίκηση της Gazprom εισηγείται να επεκταθεί αυτή η μέθοδος πώλησης και στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Την ίδια ώρα η Gazprom αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ιταλία κατά ένα τρίτο, όπως ανακοίνωσε η Eni, μια κίνηση που ακολουθεί στη μείωση έως και το μισό των προμηθειών που έγινε από τα μέσα Ιουνίου σε μια στιγμή που η γειτονική χώρα παλεύει με τον καύσωνα που δοκιμάζει το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω της προσπάθειας να γεμίσουν οι ενεργειακές αποθήκες για τον χειμώνα.
Το σχέδιο της Ελλάδας
Από την πλευρά της η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις και προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο με τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, σε δηλώσεις του τη Δευτέρα να αναλύει τους δύο άξονες του σχεδίου που αφορούν από τη μια την επάρκεια και από την άλλη τις προσιτές τιμές.
Αφού διευκρίνισε ότι είναι περίπου το 40-50% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία, ο Κώστας Σκρέκας εξήγησε ότι σπερίπτωση πλήρους διακοπής των ροών, η κυβέρνηση έχει προβλέψει τα εξής:
- Τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.
- Περισσότερο LNG θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφή ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας.
- Χρήση περισσότερου ντίζελ και επιστροφή στον λιγνίτη.
Το μήνυμα Μητσοτάκη για «εφεδρείες»
Το ίδιο καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «εφεδρείες» που κρατάει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσής της.
«Έχουμε μπροστά μας και μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, όμοια της οποίας δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ και 50 χρόνια και για την οποία πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε, ως κεντρική κυβέρνηση, τις σχετικές εφεδρείες για να εξακολουθούμε να στηρίζουμε επιχειρήσεις, νοικοκυριά, κυβερνητικούς φορείς αλλά έχουμε αυτοπεποίθηση στις δυνατότητές μας και στον σχεδιασμό μας ότι και δύσκολος να είναι ο χειμώνας, έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες τα τρία χρόνια που είμαστε κυβέρνηση, θα ξεπεράσουμε και αυτή» είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε περιοχές της ανατολικής Αττικής το πρωί της Δευτέρας.