Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Τι ισχύει για όσους «κοπούν» - Πλαφόν στο κέρδος
Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για την πώληση των συσκευών (ψυγεία, καταψύκτες, κλιματιστικά) που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» θέτει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης. Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, το μεικτό κέρδος για τις συσκευές αυτές δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το αντίστοιχο κέρδος ανά μονάδα πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Σύμφωνα με το ΥΠΑΝ στόχος της ρύθμισης είναι η αποτροπή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας στην αγορά των προϊόντων των οποίων η αγορά επιδοτείται από το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή», η προστασία της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή αλλά και η μέγιστη αποτελεσματικότητα του προγράμματος επιδότησης μέσω της εξασφάλισης ότι το σύνολο του οφέλους της επιδότησης θα το καρπωθεί ο καταναλωτής, προκειμένου πράγματι να κινητοποιηθεί και να προμηθευθεί ηλεκτρικές συσκευές με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Το πλαφόν θα ισχύσει μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή».
Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων οι καταγγελίες υποβάλλονται στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), και τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου των Περιφερειών. Οι κυρώσεις που προβλέπονται ξεκινούν από σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και κλιμακώνονται σε πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ.
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Τι ισχύει για όσους «κοπούν»
Εκτός επιδότησης μένουν σε πρώτη φάση, δύο στους τρεις δικαιούχους που έκαναν αίτηση για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή». Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, οι αιτήσεις έφτασαν σχεδόν το ένα εκατομμύριο, ενώ το κονδύλι που θα διατεθεί αρχικά για το πρόγραμμα είναι 150 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα καλυφθεί σε πρώτη φάση μόνο το ένα τρίτο όσων υπέβαλαν αίτηση.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος. Το ποσοστό επιδότησης όμως δίνεται βάσει εισοδηματικής κατηγοριοποίησης, ενώ στις ευάλωτες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές, καθώς και στις οικογένειες που υπάρχει μέλος ΑμεΑ, δίνεται επιπλέον μοριοδότηση.
Στη συνέχεια θα υπάρχει μία λίστα επιλαχόντων και «κάθε φορά που θα βρίσκουμε χρήματα, θα αυξάνουμε το ποσό του προγράμματος και θα δίνεται η επιδότηση και στους υπόλοιπους», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.