Ενεργειακή ασφάλεια: Σε πλήρη εξέλιξη οι προετοιμασίες για τη χειμερινή περίοδο

Ταχύτατα προετοιμάζεται η Αθήνα για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού σε περίπτωση διακοπής της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου.
Pixabay

Ενα σχέδιο που τέθηκε επί τάπητος στη διάρκεια της τελευταία σύσκεψης της ομάδας διαχείρισης κρίσεων υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα.

Το σχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει την αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής ώστε να καλύπτει το 20% της εγχώριας κατανάλωσης ρεύματος, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στα ορυχεία αλλά και φουλ λειτουργία όλων των λιγνιτικών της μονάδων.

Επιπλέον, σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με διπλό καύσιμο, ώστε αν χρειαστεί να λειτουργήσουν με ντίζελ, ενώ δρομολογείται η αύξηση της δυνατότητας αποθήκευσης LNG.

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι τέλος Ιουλίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ενσωμάτωση του δεξαμενόπλοιου αποθήκευσης LNG στον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να διασφαλιστεί και η αποθήκευση ποσοτήτων φυσικού αερίου της χώρας σε υπόγεια αποθήκη της Ιταλίας.

Στο μεταξύ, οι εταιρείες ενέργειας και οι ηλεκτροπαραγωγοί βρίσκονται διαρκώς σε επικοινωνία με προμηθευτές τους για τη διασφάλιση παραγγελιών φορτίων LNG, τα οποία θα αποθηκεύονται στη Ρεβυθούσα. Ελληνικές εταιρείες έχουν επίσης αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού TAP. Ηδη στο πρώτο εξάμηνο το μερίδιο του αζερικού αερίου έχει ανέλθει σχεδόν στο 20% των συνολικών εισαγωγών.

Αν και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαιώνει πως η χώρα μας θα αντιμετωπίσει τον μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη σε περίπτωση που η Μόσχα κλείσει τη στρόφιγγα του αερίου προς την Ευρώπη, εντούτοις ένα ολικό κλείσιμο της στρόφιγγας του Nord Stream 1 θα προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη χάος.

Η χώρα μας μπορεί να εφοδιάζεται από άλλον αγωγό (Turk Stream), ωστόσο στο ενδεχόμενο κλεισίματος του Nord Stream 1 που τροφοδοτεί τη Γερμανία θα ανέβει κατακόρυφα η ζήτηση ποσοτήτων LNG. Οι ποσότητές του δεν είναι βέβαιο αν θα επαρκούν για την κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών. Η Ελλάδα στο ακραίο σενάριο ίσως χρειαστεί να περιορίσει την κατανάλωση ρεύματος στους βιομηχανικούς χρήστες προκειμένου να είναι επαρκής η ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών και των μικρότερων επιχειρήσεων.

Τέλος, σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο ΑΔΜΗΕ, ώστε σε περίπτωση ακραίας και βίαιης διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου να προχωρήσει σε περικοπές φορτίων προς τις βιομηχανίες προκειμένου να διασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.