Δημόσιο: Έρχεται ρύθμιση για πρόωρη σύνταξη πριν από τα 62 έτη

Ειδική νομοθετική ρύθμιση ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία όλες οι υπο-περιπτώσεις υποψήφιων συνταξιούχων του Δημοσίου μεταφέρονται στο 62ο έτος ηλικίας, καταθέτει εντός των ημερών το υπουργείο Εργασίας.
Pixabay

Σύμφωνα με τα Νέα, με την προωθούμενη ρύθμιση οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν φέτος από την υπηρεσία τους, πριν από το 62ο έτος ηλικίας, με μειωμένη σύνταξη. Προϋπόθεση είναι να έχουν ήδη υποβάλει αίτηση, ή να πρόκειται να το πράξουν εντός της χρονιάς, αλλά και να έχουν συμπληρώσει 25ετία έως το 2010. Από το 2023 και εφεξής, όμως, δεν θα υπάρχει τέτοιο δικαίωμα. Το θέμα αφορά μόνο την πρόωρη συνταξιοδότηση με 25ετία στο 56ο ή 58ο έτος και δεν επηρεάζει την «έξοδο» με 35ετία, συμπληρωμένη μέχρι 31/12/21, προ του 62ου έτους.

Τονίζεται ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με βάση τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις έσπευσαν τον Φεβρουάριο του 2022 να υποβάλουν αίτηση μειωμένης σύνταξης. Η οριστική τους παραίτηση από το Δημόσιο αναμένεται να εγκριθεί ή όχι τον Αύγουστο και έως τότε απαιτείται η λήψη μιας οριστικής απόφασης, καθώς οι αιτήσεις τους έχουν μπει στον «πάγο» από τον e-ΕΦΚΑ έως ότου ληφθεί οριστική απόφαση. Βέβαια, με βάση και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, παραιτήσεις που αποδεικνύεται ότι στηρίχθηκαν σε καλόπιστη πλάνη του ασφαλισμένου οδηγούν σε αποκατάστασή του, ήτοι μπορούν οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί που λανθασμένα παραιτήθηκαν να επανατοποθετηθούν στις θέσεις τους.

Να θυμίσουμε ότι στον «αέρα» βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων η αίτηση συνταξιοδότησης «κόλλησε» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο θα έκρινε αν δικαιούνται ή όχι πρόωρη σύνταξη. Το υπουργείο Εργασίας έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια του ενημερωτικό σημείωμα από το ΝΣΚ (αναμένεται το πλήρες κείμενο της γνωμοδότησης) το οποίο δέχεται τα 62 έτη ως βάση για αποχώρηση με μειωμένη σύνταξη στο Δημόσιο.