Σήμερα παρουσιάζεται το έκτακτο σχέδιο της Κομισιόν για το φυσικό αέριο
Αν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι η Gazprom έχει εκπληρώσει, εκπληρώνει και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σήμερα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, παραθέτοντας μια σειρά από τρόπους για να βγει η Ευρώπη ενεργειακά αλώβητη ενόψει ενός δύσκολου – απ’ όλες τις απόψεις – χειμώνα.
Βάσει του οδικού χάρτη, η Κομισιόν εκτιμά ότι δυνητικά μπορεί η κατανάλωση να μειωθεί σε ετήσια βάση στην Ευρωπαϊκή Ενωση από 25 έως και 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το σχέδιο για την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της ΕΕ βασίζεται στη συντονισμένη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, με στόχο να μετριαστεί όσο το δυνατόν ο αντίκτυπος από το «μαρτύριο της σταγόνας» που επιβάλλει η Μόσχα.
Πέραν του στόχου αποθήκευσης αερίου σε ποσοστό 80% μέχρι τον Νοέμβριο, όπως προβλέπει ο νέος Κανονισμός, ουσιαστικά εξετάζεται ένα σύνολο συστάσεων προς τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων εθελοντικών μειώσεων στη χρήση θέρμανσης και ψύξης και ορισμένα μέτρα που βασίζονται στην αγορά. Αυτό, βέβαια, που όλοι οι Ευρωπαίοι αντεύχονται να εφαρμοστεί είναι να μπει «μαχαίρι» στην κατανάλωση.
Ειδικότερα, η Κομισιόν προετοιμάζει νέες εξουσίες έκτακτης ανάγκης για να αναγκάσει τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, εάν το μπλοκ αντιμετωπίσει καταστροφικές ελλείψεις εφοδιασμού τους επόμενους μήνες.
Αναφορικά με τον περιορισμό στη θέρμανση και ψύξη, βασικό στοιχείο είναι η ευρεία ενημερωτική εκστρατεία του πληθυσμού, ενώ κομβικός χαρακτηρίζεται ο έλεγχος της θερμοκρασίας στα δημόσια κτίρια για να επιτευχθεί σημαντική οικονομία στην κατανάλωση, ενώ ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα είναι η εισαγωγή κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων για την επιβολή μιας μορφής δελτίου στη διανομή του φυσικού αερίου.
Οπως φαίνεται, το σχέδιο για υποχρεωτικές περικοπές κατανάλωσης θα περιλαμβάνει έναν νομικό μηχανισμό που θα επιτρέπει στις χώρες να αποφασίζουν εάν θα εγκρίνουν τα μέτρα με ειδική πλειοψηφία. Αυτό ουσιαστικά θα παρακάμπτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα στερεί το δικαίωμα από μεμονωμένες χώρες να ασκήσουν βέτο στα σχέδια. Στόχος είναι να ληφθεί έγκριση από τα κράτη-μέλη στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας στις 26 Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν έντονες συζητήσεις στην απαίτηση οι χώρες να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά ένα ορισμένο ποσοστό από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Στο τραπέζι βρισκόταν μια μείωση μεταξύ 5% και 20%, ενώ από την Κομισιόν υπήρξε η προσδοκία για τελική συμφωνία μείωσης της κατανάλωσης μεταξύ 10% και 15%.
Εάν δοθεί το «πράσινο φως», οι νέοι κανόνες θα δώσουν την εξουσία στην Κομισιόν να ενεργοποιεί υποχρεωτικές περικοπές κατανάλωσης μόνη της ή κατόπιν αιτήματος από τουλάχιστον δύο χώρες.
Οπως τονίζουν πηγές της ΕΕ, η μεγάλη πρόκληση δεν θα είναι στη σύνταξη του τεχνικού κειμένου, αλλά στο να συμμετάσχουν στο σχέδιο χώρες που είναι λιγότερο ευάλωτες σε μια διακοπή παροχής φυσικού αερίου.