Μόλις το 10% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένες - Παρά την κλιματική αλλαγή

Μόλις το 10% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένες,  γεγονός που δείχνει ότι παρά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής οι πολίτες εξακολουθούν να μην λαμβάνουν μέτρα για τη διασφάλιση της περιουσίας τους από ακραία φαινόμενα όπως η πυρκαγιές, περιαστικές και αστικές.
Μόλις το 10% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένες
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μάλιστα, από τα προαναφερόμενα ακίνητα που ασφαλισμένα τα περισσότερα έχουν αγοραστεί με τραπεζικά δάνεια και οι τράπεζες υποχρεώνουν τους αγοραστές – δανειολήπτες να τα ασφαλίσουν.

Τα τραγικά γεγονότα που βιώνουμε στην Αττική έρχονται να υπενθυμίσουν ξανά τη σημασία της ασφάλισης περιουσίας και ειδικά την ασφάλισης κατοικίας.

Έπειτα από τέτοιες πυρκαγιές προκύπτουν πιεστικές οικονομικές ανάγκες στους ιδιοκτήτες όπως για παράδειγμα η ανάγκη μετρητών χρημάτων για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, η ανάγκη εξόφλησης δανείων, τραπεζών, εφορίας και άλλων δανειστών, αποζημιώσεις που θα υποχρεωθεί να καταβάλλει ο ιδιοκτήτης σε περίπτωση που η πυρκαγιά του επεκταθεί σε περιουσίες τρίτων ανθρώπων, η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της επιχείρησης και πολλές ακόμα.

Όσοι από τους πληγέντες σε Ντράφι, Πεντέλη, Παλλήνη και Ανθούσα έχουν συμβόλαιο πυρκαγιάς περιουσίας θα αποζημιωθούν για τις υλικές ζημιές που έχουν υποστεί στην κατοικία τους ή στην επιχείρησή τους. Η αποζημίωση θα ανέλθει έως του ασφαλισμένου κεφαλαίου που αναγράφεται στον πίνακα παροχών και θα δοθεί σε μορφή μετρητών χρημάτων απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του ασφαλισμένου ή απευθείας σε δανειστή-δικαιούχο εάν η περιουσία είναι ενυπόθηκη σε τράπεζα.

Επιπλέον, ανάλογα τις παροχές που περιλαμβάνει το συμβόλαιο, θα λάβουν μια σειρά από παροχές, αναγκαίες για την αποκατάσταση των ζημιών, όπως για παράδειγμα καθαρισμός του καταστραμμένου χώρου, δαπάνες για έκδοση αδειών και μελετών, αμοιβές για μηχανικούς, αρχιτέκτονες, δόσεις δανείων για ορισμένο διάστημα, έξοδα μετεγκατάστασης σε άλλο χώρο και πολλές ακόμα διευκολύνσεις.

Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι πως η ασφάλιση περιουσίας έναντι πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα προσιτή. Η ασφάλιση κατοικιών ξεκινάει ενδεικτικά ακόμη και από 0,80, 0,90 λεπτά του ευρώ ανά 1.000 ευρώ αξία κατοικίας ανάλογα το πρόγραμμα και την εταιρεία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για ένα ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ, ο ασφαλισμένος θα πληρώσει 80 ευρώ το χρόνο.

Να σημειωθεί ωστόσο πως είναι πιθανό σε Ντράφι, Πεντέλη, Παλλήνη και Ανθούσα, έπειτα από το πέρας των φαινομένων, να υπάρξει «αναβολή αποδοχής νέων ασφαλίσεων». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εάν ένας ενδιαφερόμενος επιθυμεί να ασφαλίσει την περιουσία του, την ώρα που έχει την ανάγκη και αισθάνεται τον κίνδυνο της καταστροφής, ενδέχεται να μην μπορεί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.