Αύξηση 34% στις επενδύσεις πολιτιστικών υποδομών
Η έκρηξη αυτή έρχεται μετά από μια αναμενόμενη μείωση της τάξης του 30% σε όγκο και αξία των επενδύσεων στις πολιτιστικές υποδομές κατά το 2020 λόγω της ανασφάλειας που προκάλεσε η πανδημία.
Το 2021, ωστόσο, «τα δεδομένα δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα» καθώς καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός ολοκληρωμένων και ανακοινωθέντων έργων από τότε που ξεκίνησε η έρευνα για πρώτη φορά. Αναλυτικότερα, πέρυσι ολοκληρώθηκαν συνολικά 211 έργα, υπερδιπλάσια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οπότε και ανακοινώθηκαν 174 έργα.
Η αύξηση κατά 34% δείχνει ότι ο τομέας της ανάπτυξης πολιτιστικών υποδομών έχει ανακάμψει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. Η συνολική αξία των έργων αυτών ανέρχεται σε 11,2 δισ. δολάρια, ενώ για τα 104 έργα του 2020 δαπανήθηκαν 5,7 δισ. δολάρια.
Οι επενδύσεις σε πολιτιστικές υποδομές έγιναν κατά βάση από μη κερδοσκοπικές εταιρείες και ιδιώτες, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε κατά 118% στα ολοκληρωμένα έργα και κατά 200% στα ανακοινωθέντα. Οι επενδύσεις του δημόσιου τομέα καλύπτουν το 47% του συνόλου και μειώθηκαν κατά 21%.
Γεωγραφικά ο αριθμός των ολοκληρωμένων έργων αυξήθηκε σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, εξαιρουμένης της Αφρικής. Η πλειονότητα των κατασκευών, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε στη Βόρεια Αμερική, με 92 ολοκληρωμένα έργα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 44% του συνόλου.
Στην Ευρώπη υλοποιήθηκαν 55 έργα (26%), στην Ασία 42 (20%), ενώ σε Αυστραλία / Νέα Ζηλανδία, Μέση Ανατολή, Λατινική Αμερική και Αφρική καταγράφηκαν 22 ολοκληρωμένα έργα, που αντιστοιχούν μόλις στο 10% του συνόλου. Αντίστοιχη γεωγραφική κατανομή παρατηρείται και στα έργα που ανακοινώθηκαν, με αξιοσημείωτη μείωση των επενδύσεων στην Ασία, όπου η πτώση αγγίζει το 71%, καθώς τα προς διάθεση ποσά από 3,6 δισ. δολάρια έπεσαν σε 1,1 δισ. δολάρια.
Τα μουσεία είναι το πιο δημοφιλές είδος έργου πολιτιστικής υποδομής – αντιπροσωπεύουν το 51% των ανακοινωθέντων και ολοκληρωμένων έργων με 8,9 δισ. δολάρια και αύξηση 29% από το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τα Νέα, τα κέντρα παραστατικών τεχνών είναι η επόμενη πιο δημοφιλής μορφή – αποτελούν το 24% των έργων με επενδύσεις ύψους 4,8 δισ. δολαρίων, αυξημένες κατά 72% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Ακολουθούν οι πολυλειτουργικοί χώροι τέχνης (17% των έργων) και οι «πολιτιστικοί κόμβοι» (8%).
Μειωμένος είναι ο αριθμός των ανακοινωθέντων νέων έργων σε 91 από 102, ενώ τα έργα επέκτασης και ανακαίνισης αυξήθηκαν, σε 972 εκατ. δολάρια και 1,2 δισ. δολάρια επενδύσεων, αντίστοιχα.
Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση, τα τρία έργα υψηλότερης αξίας που ολοκληρώθηκαν το 2021 ήταν: το Μουσείο M+ στο Χονγκ Κονγκ με αναφερόμενο προϋπολογισμό 760 εκατ. δολάρια, το Μουσείο Μουνκ στο Οσλο με 632 εκατ. δολάρια και το Μουσείο Ακαδημίας Κινηματογράφου στο Λος Αντζελες με 482 εκατ. δολάρια.