Private placement από τον ΟΔΔΗΧ, η Intertrade Hellas και η Ορίζων Ασφαλιστική

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Private placement

Στην έκδοση ομολόγου διάρκειας πέντε ετών, λήξεως 2027, κυμαινομένου επιτοκίου, προχώρησε με ιδιωτική τοποθέτηση (private placement) ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης μας, η έκδοση ανήλθε στο 1 δισ. ευρώ, καλύφθηκε από τις τέσσερις συστημικές τράπεζές και το επιτόκιό της ανήλθε στο 2,1%. Το επιτόκιο είναι μικρό αν αναλογισθεί κανείς ότι η ελληνική πενταετία ήταν χθες στο 2,8%. Η έκδοση αυτή σηματοδοτεί μια νέα στρατηγική του ΟΔΔΗΧ, ο οποίος εμφανίζεται να θέλει να δημιουργήσει ένα σύνολο κυμαινομένων βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων, με την προοπτική της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. To χθεσινό syndicated bond (δεν είχε leader έκδοσης) κυμαινομένου επιτοκίου καλύπτει την μεγάλη ζήτηση που είχε εκδηλωθεί από τις τράπεζες και ειδικά από τις μονάδες asset management τους το προηγούμενο διάστημα. Και τα προϊόντα αυτά θα γίνουν ακόμη πιο ελκυστικά στην παρούσα περίοδο που η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκιά της.

Το τίμημα της «Αριάδνης»

Για όσους παρακολουθούν την αγορά των κόκκινων δανείων, το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για την «Αριάδνη» βγήκε άγονος δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Τα δεδομένα που ίσχυαν όταν ξεκίνησε δεν έχουν καμία σχέση με τα σημερινά και άρα το ελάχιστο τίμημα του τότε, είναι απαγορευτικό για το σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι διεκδικητές σταμάτησαν να ενδιαφέρονται για κάτι που είχαν αποκαλέσει «η μητέρα όλων των μαχών». Απλώς βλέπουν μια ευκαιρία να αγοράσουν φθηνότερα και σίγουρα πιο κοντά στις σημερινές αποτιμήσεις. Οπότε, αν και εφόσον το η «Αριάδνη» βγει ξανά προς πώληση -ενιαία ή τμηματικά- προσφορές θα υπάρξουν, σε σαφώς χαμηλότερο όμως τίμημα, δηλαδή χαμηλότερα από τα 730 εκατ. ευρώ.

Η Intertrade Hellas

Δύο χρόνια μετά την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, με την οποία χαρακτηρίσθηκε ως «στρατηγική» η επένδυση της Intertrade Hellas για την κατασκευή υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής στα Οινόφυτα Βοιωτίας, χθες δημοσιεύθηκε η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση με την οποία εγκρίθηκε η χορήγηση κινήτρων και ενισχύσεων στον επενδυτικό φορέα. Σύμφωνα με την απόφαση, η Intertrade Hellas , της οικογένειας Ντελεδήμου θα ενισχυθεί για την επένδυσή της συνολικού ύψους 46 εκατ. ευρώ με φορολογική απαλλαγή 9,80 εκατ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στο 21,245% της συνολικής επένδυσης. Πρέπει να τονισθεί πως από τα 46 εκατ. ευρώ της επένδυσης τα 3,8 εκατ. ευρώ αποτελούν ταμειακά διαθέσιμα της Intertrade Hellas, τα 17,8 εκατ. ευρώ δανεισμό από την Τράπεζα Πειραιώς και 24,5 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική μίσθωση. Στα πλαίσια των δανείων που παρείχε στην Intertrade Hellas, η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε δικαιώματα ψήφου που αναλογούν στο 24,46% της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί πως η δυναμικότητα της νέας μονάδας παραγωγής χαρτορολών της Intertrade Hellas θα ανέλθει σε 65.000 τόνους χαρτομάζας ανά έτος και θα καλύψει το μεγάλο έλλειμμα χαρτιού της ελληνικής αγοράς.

Η Ορίζων Ασφαλιστική

Η Ορίζων Ασφαλιστική με παρουσία στον χώρο των ασφαλίσεων από το 1964, με ίδια κεφάλαια 17,08 εκατ. ευρώ, δεδουλευμένα ασφάλιστρα 11 εκατ. ευρώ και κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ στην περυσινή χρήση, δρομολογεί επέκταση δραστηριοτήτων. Η ασφαλιστική εταιρεία που διοικεί η οικογένεια Αχή προχώρησέ στη σύσταση της Ορίζων 1964 Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία Ζημίων, η οποία προ ημερών έλαβε άδεια λειτουργίας ασφαλιστικής επιχείρησης για την άσκηση ασφαλίσεων κατά ζημιών από την Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος . Το μετοχικό κεφάλαιο της Ορίζων 1964 Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία Ζημίων ορίσθηκε στο ποσό των 3,7 εκατ. ευρώ. Γιατί η Ορίζων προχώρησε σε αυτή την κίνηση, όταν η ασφαλιστική αγορά το διάστημα Ιανουάριου - Μαΐου 2022 παρουσίασε αύξηση μόλις 0,3%; Η οικογένεια Αχή γνωρίζει καλύτερα. Αρκεί να αναφέρουμε πως η Ορίζων Ασφαλιστική στο πεντάμηνο 2022 κατέγραψε αύξηση παραγωγής 15% σε σχέση με το 2021. Δηλαδή ξεπέρασε κατά πολύ το μέσο όρο της ασφαλιστικής αγοράς.

Σιωπηλή παράταση

Κάθε υπόχρεο νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα στην Ελλάδα πρέπει εντός προθεσμίας 60 ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας έναρξης εργασιών στη φορολογική διοίκηση, να δηλώνει τον μέτοχό της (φυσικό πρόσωπο) στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων. Ωστόσο, κάποιες επιχειρήσεις θα λάβουν μια «σιωπηλή παράταση», ήτοι τη δυνατότητα να δηλώνουν στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων τους μετόχους τους, φυσικά πρόσωπα, έως το τέλος Οκτωβρίου 2022. Ποιοι; Τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που εγγράφονται στο φορολογικό μητρώο ή έχουν αλλαγές στα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων τους έως και την 31η Αυγούστου 2022. Όπως ξεκαθαρίζει διάταξη που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οι αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις καταχώρισης στοιχείων πραγματικών δικαιούχων που οριστικοποιούνται έως και την 31η Αυγούστου 2022, συμπεριλαμβανομένων αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων που έχουν οριστικοποιηθεί πριν τις 21 Ιουλίου 2022, νοούνται ως εμπροθέσμως υποβληθείσες. Γιατί; Η διευκρίνηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη διότι για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα που κυμαίνονται από 5.000 έως 40.000 ευρώ.