Πρεμιέρα για τις αιτήσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου

Πρεμιέρα κάνει την Τετάρτη στις 27 Ιουλίου ο νέος αναπτυξιακός νόμος καθώς ξεκινούν οι αιτήσεις για το Καθεστώς «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα» του νέου Αναπτυξιακού μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση. 
Pixabay

Για την υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα», το ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε:

  • 1.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις
  • 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις
  • 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις
  • 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις
  • 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ).

Ως ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο καθεστώς ορίζεται η 27η Ιουλίου 2022 και ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών η 31η Οκτωβρίου 2022. Η υποβολή των αιτήσεων θα πραγματοποιείται μέσω του ΟΠΣ-Αv (https://opsan.mindev.gov.gr) από την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022.

Τα 13 διακριτά καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού αφορούν καθοριστικούς για την εθνική οικονομία τομείς και κλάδους, όπως της μεταποίησης, του τουρισμού, της αγροδιατροφής, των υπηρεσιών κ.λπ., αλλά και σύγχρονες οικονομικές δραστηριότητες, όπως η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός, η έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία, το Νέο Επιχειρείν κ.λπ., που αποτελούν τις βασικές αναπτυξιακές πολιτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως ανακοινώθηκε, προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, επιτυγχάνοντας την τροποποίηση του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων και πλέον σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της χώρας ορίζονται πολύ υψηλά ανώτατα όρια ενισχύσεων με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιοχές μετάβασης.

Επίσης, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων για δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, όπως δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δαπάνες για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων, δαπάνες για επαγγελματική κατάρτιση κ.λπ. Ιδιαίτερα σημαντική καινοτομία αποτελεί και το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ-Αν) που θα υποστηρίζει όλο τον «κύκλο ζωής» των επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου.