Financial Τimes: Στο 90% η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αγορές προετοιμάζονται για μια αποχώρηση της χώρας μας από την ευρωζώνη, με δεδομένη και την πτώση των ελληνικών μετοχών το τελευταίο διήμερο σε ποσοστό άνω του 10% αλλά και την αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.
«Το ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι περίπου 90% και πολύ πιθανό για τους προσεχείς λίγους μήνες, αν οι πολιτικοί δεν συμφωνήσουν στα μέτρα λιτότητας», εκτίμησε ο αναλυτής της βρετανικής τράπεζας RBS Χάρβιντερ Σάιαν.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής αναλυτής για τίτλους σταθερού εισοδήματος της Investec Asset Management Τζον Στόπφορντ προειδοποίησε ότι κρίσιμος μήνας είναι ο Ιούνιος καθώς «αν γίνουν ξανά εκλογές και οι ψηφοφόροι απορρίψουν και πάλι τη λιτότητα, η έξοδος από το ευρώ μπορεί να έρθει σύντομα».
Πάντως, κάποιοι άλλοι παράγοντες της αγοράς κρατούν επιφυλάξεις για ένα τέτοιο σενάριο. Σύμφωνα με τον αναλυτή της JP Morgan Μάλκολμ Μπαρ το ενδεχόμενο εξόδου είναι μικρότερο από 50%. Όπως επισημαίνει ,υπάρχουν δύο στάδια πριν συμβεί κάτι τέτοιο. Πρώτον, να σχηματιστεί κυβέρνηση με αίτημα την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, κάτι που θεωρεί πιθανό αφού σχεδόν όλα τα κόμματα το έχουν προαναγγείλει. Δεύτερο στάδιο, να φθάσει η διαδικασία της επαναδιαπραγμάτευσης σε ένα σημείο, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει ότι είναι στο συμφέρον της να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Οι διαπραγματεύσεις, εκτίμησε, είναι απίθανο να ξεκινήσουν πριν τα τέλη Ιουνίου.
Οι κίνδυνοι
Με τις εκλογές οι Έλληνες ψηφοφόροι έστειλαν ισχυρό μήνυμα ότι έχουν κουραστεί από τα μέτρα σκληρής λιτότητας. Ωστόσο, χωρίς τα δάνεια από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις συντάξεις, τους μισθούς και τις υποχρεώσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους τον επόμενο μήνα. Εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί, υποστηρίζουν οι αναλυτές, η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε έξοδο από το ευρώ.
«Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, τότε αυτό μπορεί να επιταχύνει την έξοδο» υποστηρίζει ένας αναλυτής, που προειδοποιεί ότι ένα τέτοιο σενάριο θα πυροδοτούσε έντονη αβεβαιότητα και μεγάλες δυσκολίες, ενώ θα ασκούσε πιέσεις και στις αγορές κρατικών ομολόγων άλλων περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης και ακόμη να οδηγήσει άλλες χώρες να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα.