H ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η TTSA, το ταξίδι στο Μαρόκο και για ποιους φορείς «ΑΣΕΠ γιοκ»

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η ΓΣ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Το κλίμα στην Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ήταν «ο βασιλιάς επιστρέφει στον θρόνο του», όπως εύστοχα παρατήρησε ένας από τους παλαιότερους μικρομετόχους του Ομίλου. Η οικονομική αναδιάρθρωση, το νέο επιχειρηματικό μοντέλο, η επιστροφή του κατασκευαστικού κλάδου στην οργανική κερδοφορία και κυρίως η συνύπαρξη τριών πολύ ισχυρών ομίλων, των Reggeborgh, Motor Oil και Atlas στο μετοχικό κεφάλαιο, μόνο καλύτερες ημέρες προμηνύουν για τον Όμιλο. Η Διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει την ισχυρή στήριξη για να υλοποιήσει τα σχέδια της και αυτό είναι και μια επιβράβευση για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς που τελικά «έβαλαν τον βασιλιά στον δρόμο της επιστροφής στον θρόνο του». Και στη βάση αυτή, φαίνεται πως «θάφτηκαν και τα τσεκούρια του πολέμου», με τους προηγουμένους μετόχους και διοικούντες τον Όμιλο, καθώς επικρατεί σε όλα τα επίπεδα η λογική πως μόνον με ειρήνη και ηρεμία θα υπάρξει ευημερία.

Η TTSA και η EMC

Προ 48 ωρών ανακοινώθηκε η δημιουργία του East Med Corridor System (EMC), ενός κοινοπρακτικού σχήματος με έδρα την Κύπρο που θα έχει ως σκοπό την κατασκευή, λειτουργία, διαχείριση, ιδιοκτησία και πώληση χωρητικότητας δεδομένων μέσω ενός νέου υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος και επικουρικών υποδομών και δικτύου, που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία. Όπως ανακοινώθηκε, οι μέτοχοι του East Med Corridor System, είναι η ΔΕΗ, η MENA HUB θυγατρική της stc από την Σαουδική Αραβία, η Digimed θυγατρική της κυπριακής εταιρείας τηλεπικοινωνίων CYTA και η ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιακών και δορυφορικών εφαρμογών TTSA. Ποια είναι η TTSA; Μια εταιρεία με 15 χρόνια στην ελληνική αγορά που δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες και στην εκμίσθωση ακινήτων και η οποία δεν έχει παραγωγική διαδικασία. Η TTSA διοικείται από τον Παναγιώτη Καλαμπόκη, Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της. Προ διετίας είχε κύκλο εργασιών 6 εκατ. ευρώ περίπου και καθαρή κερδοφορία 597.055 ευρώ. Γιατί η TTSA, μια μικρή ομολογουμένως εταιρεία, μετέχει στην κοινοπραξία East Med Corridor System; Διότι διαθέτει ειδική γνώση της αγοράς της Σαουδικής Αραβίας και την τεχνογνωσία να τρέξει την κατασκευή του υποβρυχίου καλωδίου.

Ταξίδι στο Μαρόκο

Στο Μαρόκο θα βρεθεί στα μέσα Οκτωβρίου η Βασιλική Λαζαράκου, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να μετάσχει στο 47ο Ετήσιο Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (International Organization of Securities Commissions - IOSCO) που θα διεξαχθεί στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, από 17 έως και 20 Οκτωβρίου 2022. Η κ. Λαζαράκου θα παραβρεθεί στο συνέδριο του IOSCO με διπλή ιδιότητα, καθώς πρόσφατα εξελέγη από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Επιτροπής (European Regional Committee-ERC) του Διεθνούς Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς ως εκπρόσωπος της στο Διοικητικό Συμβούλιο του IOSCO για θητεία 2 ετών, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο 2022. Όλα αυτά έχουν την αξία τους, καθώς ο IOSCO είναι το βασικό forum για τη διεθνή συνεργασία μεταξύ των εποπτικών αρχών της κεφαλαιαγοράς και αναγνωρίζεται ως ο διεθνής φορέας για την θέσπιση προτύπων για τις αγορές κινητών αξιών. Ο οργανισμός επί του παρόντος έχει περισσότερα από 200 μέλη από περισσότερες από 100 χώρες, εκπροσωπώντας το 95% των κεφαλαιαγορών ανά τον κόσμο.

Παράταση για τα απόβλητα

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή μετατίθεται για έξι μήνες ο χρόνος έναρξης εφαρμογής της υποχρέωσης των φορέων συσκευασίας να σχεδιάσουν, υλοποιήσουν και λειτουργήσουν Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης αποβλήτων συσκευασιών (αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικά προϊόντα) πανελλαδικής εμβέλειας, με σκοπό την εφαρμογή συστήματος επιστροφής εγγύησης για τις εν λόγω συσκευασίες, κατά τα οριζόμενα. Έτσι, αντί για τον Ιανουάριο του 2023 οι εν λόγω φορείς έλαβαν διορία έως τον Ιούλιο του 2023 προκειμένου να σχεδιάσουν, να εφαρμόσουν και να λειτουργήσουν Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης αποβλήτων συσκευασιών πανελλαδικής εμβέλειας, προκειμένου να επιτύχουν τους ποσοτικούς στόχους χωριστής συλλογής, προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Μαθαίνουμε πως τα αιτήματα για παράταση ήταν μαζικά και πως η κυβέρνηση έκρινε πως πρέπει να δοθεί πρόσθετος χρόνος.

«ΑΣΕΠ γιοκ»

Δεν κρίνεται πλέον σκόπιμη η άσκηση της αρμοδιότητας του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις προσωπικού σε ανώνυμες εταιρείες που δεν συμπεριλαμβάνονται στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, των οποίων η διοίκηση δεν ορίζεται από το Ελληνικό Δημόσιο και το ποσοστό άμεσης ή έμμεσης συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο είναι μικρότερο του 50%. Τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή προβλέπει πως οι εν λόγω εταιρείες λειτουργούν επί τη βάσει κριτηρίων ιδιωτικής οικονομίας, βρίσκονται εκτός του δημοσίου τομέα και διέπονται από τις κατά περίπτωση ειδικές διατάξεις της νομοθεσίας περί ανωνύμων εταιρειών και ως εκ τούτου δεν υπάρχει αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ. Πάντως, ορίζεται ρητά ότι, εφόσον η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο αυτών των ανωνύμων εταιρειών υπερβαίνει το 10%, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει την υποχρέωση να υποβάλει προς τη Γενική Συνέλευση ετήσια έκθεση για τις προσλήψεις προσωπικού παρελθόντος έτους, ιδίως για τις διαδικασίες που εφαρμόστηκαν, τα εχέγγυα αμεροληψίας των επιτροπών προσλήψεων, τα κριτήρια επιλογής και τις αποδοχές των νεοπροσλαμβανόμενων. Οπότε, στις προαναφερόμενες επιχειρήσεις εφεξής «ΑΣΕΠ γιοκ».